”Det är helt sjukt!”: en låt och nio bilder om kroppskomplex

Av den 31 oktober, 2018
Presentationsbild "Kära kropp" foto: Ulrika Mohlin

Det är helt sjukt hur många människor som lider av kroppskomplex. I hemlighet. I ett helt liv. För ”ingen får se att du är fel”. Men det är ingen som är fel. Problemet är att det finns någon eller något som får oss att tro att vi är fel. Det är där vi har det sjuka.

Med nya låten ”Kära kropp” och ett tillhörande fotoprojekt lyfter artisten och konstnären Ulrika ”Mohlavyr” Mohlin ordens mörka makt och belyser vikten av vad vi säger till varandra. En elak kommentar kan bli till en sorg och en smärta för hela livet, säger Mohlavyr.

– ”Kära kropp” är en personlig låt baserad på mina egna upplevelser, jag skrev den när jag gick i behandling på Kvinnokliniken i Örebro och för första gången fick ett forum att prata om min destruktiva kroppssyn, berättar Mohlavyr. För mig var kroppskomplexen min stora hemlighet och skam, det var först efter att jag vågade börja prata och skriva om det som jag förstod att det var läkande att öppna sig.

Jag insåg också att jag inte var ensam om att ha komplex för min kropp, fortsätter Mohlavyr. Därför bestämde jag mig för att göra något mer utöver låten, något som skulle kunna få fler att våga prata om kroppskomplex. Så föddes idén till ett fotoprojekt med personliga berättelser utifrån följande fundering: ”ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände?”

Fotoprojektet startade med en annons i sociala medier, för att få kontakt med människor som har eller har haft kroppskomplex. Mohlavyr fotograferade nio personer i deras hem på olika platser i Sverige, och fick höra deras berättelser.

Projektet lyfter allvarliga följder av verbala trakasserier och hur lätt komplex kan uppkomma.

Det är viktigt att vi ökar förståelsen för hur stor skada kommentarer om ens kropp kan göra, särskilt i den känsliga ålder som tonåren är. Berättelserna visar även på vad som kan hända när det går för långt, när kroppskomplexet senare i livet utvecklas till ätstörningar, depression och social fobi.

– Jag beundrar deltagarna för deras mod att blotta sina komplex framför kameran och för att de har delat med sig av sina berättelser. Det känns speciellt att få ett sådant förtroende. Några av dem jag har fått intervjua har aldrig pratat med någon annan om det här förut, inte ens med sin familj. Det är därför det här projektet är så viktigt, avslutar Mohlavyr.

Fotoprojektet publiceras som en digital utställning, en bild per dag, på Mohlavyrs hemsida och i sociala medier med start den 7 november, den 16 november släpps låten ”Kära kropp” på digitala musikplattformar såsom Spotify, Itunes och Tidal.

Kultur & Musik | Mohlavyr
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login