Destination Stöten storsatsar i nytt skidområde

Av den 26 september, 2016

Till vintersäsongen 2016/2017 öppnar Stöten upp ett nytt skidområde vid Soltorget. En ny miljövänlig express-lift med den senaste tekniken tar skidåkarna till fem nya nedfarter. Svårighetsgraden på nedfarterna är till största del gröna och blåa, vilket är i linje med de skidåkare som vistas på Soltorget.

  • Sex personers stollift, Dalarnas längsta (1,7km) och Sälens snabbaste (ca. 6 m/s). Endast fem minuter till toppen.
  • Direct drive-system (synkron elmotor utan växellåda) gör stolliften bullerfri och använder cirka 5% mindre el.
  • Fyra nya nedfarter med svårighetsgrad grön och blå samt en skiroute.
  • I en nedfart anläggs en slalombana med automatisk tidtagning. Totalt nio arenor i Stötens Adventurekoncept.

destination-stoten

“Vi har sedan länge kunnat erbjuda Sälens bästa åkning, med högst fallhöjd på 370 meter och backar för precis alla typer av åkare. Nu har vi gjort en extra storsatsning på barnfamiljerna – en investering som är Stötens största på 30 år. Expressliften blir med sina 1700 meter blir Dalarnas överlägset längsta och Sälens snabbaste lift. Man kommer upp till toppen under fem minuter, vilket är rekordtid. Liftens unika Direct Drive-system saknar växellåda, vilket gör att den blir mer energieffektiv samt att den går väldigt tyst vid drift. I och med att tillgänligheten ökar i december 2018 med den nya internationella flygplatsen, som ligger 15 minuter från Stöten, kommer vi att vara ännu mer exportmogna för den utländska marknaden. Investeringarna säkerställer och tryggar vår personals anställningar.” säger VD Johan Thorn.

Soltorget förnyas
Soltorgsområdet genomgår en modernisering i och med byggnationen av expressliften och de nya backarna. Exempelvis totalrenoveras Jaktstugan Mat & Dryck som får mer rustik lodgekänsla, anpassad meny med hög kvalité på råvarorna samt bättre flöde vid beställningar. I området byggs även en pulkabacke och nya aktiviteter som tubing och snowbike.

Fortsatt utbyggnad av Stötens snösystem
Soltorgets snösystem effektiviseras med nya energisnåla fläktkanoner. Sedan 2013 har det investerats cirka 20 miljoner kronor i Stötens nya miljövänliga snösystem.

Nytt boende Pistbyn
16 pistnära lägenheter med totalt 128 bäddar kommer att stå klara i området Pistbyn till vintersäsongen. 7 bostadsrätter är redan sålda och prognosen visar att samtliga lägenheter kan vara avyttrade till säsongsstart.

Framtiden för Destination Stöten
”Djupgående planer för framtiden finns framtagna för Stöten. Stora möljigheter finns eftersom destinationen förvaltar cirka 700 hektar att exploatera. -“De fyra senaste åren har Stöten investerat totalt 140 miljoner kro-nor. I planen för de kommande åren finns både större och mindre investeringar som totalt utgör cirka 500 miljoner kronor. Det innefattar utveckling av nytt boende, sittlift, bygelliftar, snösystem, längdåkning och annat som hör skidåkningen till. Kommande investeringar ger nyanställningar för både säsongspersonal och årsanställningar. Stöten smygöppnar för alpin träning den 24 november och huvudsäsongen sätter igång den 15 december. Jag ser fram emot en ny och givande vintersäsong.” säger VD Johan Thorn.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login