”Den livsfarliga skogsexpeditionen” – en äventyrlig och skruvad föreställning

Av den 22 februari, 2018
Foto: Stefanie Andersson.

”Den livsfarliga skogsexpeditionen” – en äventyrlig och skruvad föreställning om vänskap och att vara sig själv.

Tisdag 6 mars 12.00 är det urpremiär för Den livsfarliga skogsexpeditionen som spelas för skolår 1–3 på både Nya China och turné under vårterminen 2018. Onsdag 28 mars 18.00 får dessutom vår vuxenpublik chansen att se föreställningen då en offentlig föreställning spelas på Nya China.

I skolan vill ingen vara med Teja. Men det gör inte så mycket, för de i skolan vet ändå ingenting om skogen. Det är där Teja hör hemma. Där hittar hon överallt, där vet hon hur allting funkar och där har hon sin enda riktiga vän. Ensam-Dagny är en tantfarbror som abdikerat som vuxen och nu lever som eremit mitt i naturen. Dagny och Teja förstår varann.

Men Tejas pappa och hennes lärare bekymrar sig. De beslutar sig för att hjälpa till. På skolans friluftsdag tussas Teja ihop med klassens coolaste, Hillevi och Erza. Nu ska hon väl få kompisar! Teja blir panikslagen, och Dagny verkar vara försvunnen. Just när hon behöver hjälp! Kanske är det enda som hjälper att gå ordentligt vilse?

Den livsfarliga skogsexpeditionen är en äventyrlig och skruvad föreställning för lågstadiet, om ensamhet, gemenskap, natur och rätten att få vara som man är.

För regi står Lotta Östlin Stenshäll som tidigare stått bakom både manus och regi för Tvättid som turnerade i Örebro län 2016.

Om Den livsfarliga skogsexpeditionen säger hon:
”’Den livsfarliga skogsexpeditionen’ är en föreställning om att våga gå sin egen väg – att kunna leka själv lika väl som att leka tillsammans med andra. Den blir även en påminnelse om att ingen är precis det som du tror och att vänner går att finna överallt. Ibland är de gamla tantgubbar, ibland är de jämngamla klasskompisar. Man vet aldrig!”

För manus står Johanna Emanuelsson som tidigare stått bakom De sömnlösas tid som spelades på Nya China 2014. Johanna Examinerades från Stockholms dramatiska högskola 2013 och hade redan då hunnit se flera av sina pjäser uppsatta. Hon har bland annat vunnit Barnteaterakademins pris för pjäsen Syster i krig (Backa Teater) 2008, New Baltic Drama (Sverige) 2010 och Teaterförlaget Colombines debutantstipendium 2011.

Spelas på Nya China/turné för skolår 1-3 under VT 2018
Urpremiär 6 mars 12.00 på Nya China
Offentlig föreställning 28 mars 18.00 på Nya China
Av: Johanna Emanuelsson
Regi: Lotta Östlin Stenshäll
Musik: Christer Christensson
Scenografi & kostym: Annika Nieminen Bromberg
Ljus: Ronny Andersson
Mask: Linda Nieminen
Medverkande: Linn Bjørnvik Grøder, Anders Hambraeus, Parwin Hoseinia & Maria Simonsson

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login