Den 7:e juni lanseras G.D. Vajra Rosabella Rosato 2018 exklusivt på Systembolaget

Av den 13 maj, 2019

Det är fjärde året som G.D. Vajra gör sitt stilla rosévin, Rosabella Rosato, och denna gång är det givetvis årgång 2018 som lanseras på Systembolaget fredagen den 7:e juni. Varunr: 90351-01, pris: 109 kr, 750 ml, alk. 12%. Sverige har fått en tilldelning på 4 200 flaskor.

Även i år så är det en ”Vino da Tavola” som håller en oerhört hög nivå. Egentligen hade vinet kunnat betecknas som en Langhe Rosato DOC men en liten administrativ miss första året gjorde att vinet fick en enklare klassificering vilket man fortsätter med. 

Detta är en riktigt välgjord rosé med mycket karaktär så det gör ju inte vinet mindre gott på något sätt. Rosabella Rosato 2018 är gjord på 85% Nebbiolo, 5% Barbera och 10% Dolcetto. Rosén har en laxrosa färg och en generös doft av florala toner med antydning av rosor, hibiskus, inslag av granatäpple, rabarber och jordgubbar. Lång smak med fruktiga med toner av rabarber, jordgubbar och ett krispigt mineraliskt avslut. Ett härligt rosévin som passar fint till bufféer, lite lättare rätter eller till grillad kyckling med primörer i vårsolen. Eller varför inte bara som ett härligt sällskapsvin.

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldo´s filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år. Nu när Giuseppe, Francesca och Isodore tagit över produktionen så kommer den att bli ekologiskt certifierad igen från och med årgång 2019.

Dryck | G.D. Vajra
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login