Deckare överlägset mest populära semesterläsningen

Av den 4 september, 2018

Deckare är den absolut mest populära typen av böcker när svenska resenärer väljer läsning under semestern. Var fjärde semesterfirare väljer denna typ av spänningsläsning när de vill koppla av under en ledighet. 14 procent väljer istället tidningar och magasin som semesterlektyr, medan 12 procent inte läser alls under semestern, enligt Tickets undersökning.

– En semesterresa innebär för många härlig avkoppling på en solstol, gärna med en bok i handen. Oavsett vad man väljer för bok så tycker jag att det är roligt att så många som 88 procent av våra semesterfirare vill läsa under sin ledighet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Att ligga på stranden med en bra bok är för många synonymt med semester. Under semestern, när man förhoppningsvis helt kan koppla bort från jobbet, är läsning ett perfekt sätt att låta hjärnan slappna av och fokusera på återhämtning. Just kategorin deckare är extremt populärt bland svenska resenärer, och svenska deckare är ett fenomen som fått stor spridning internationellt under de senaste åren.

– Sommarsemestern är för många ett tillfälle att äntligen få binge-läsa böcker. Jag pratade härom dagen med en storläsare som sa att hon sparar den mer krävande litteraturen till sommaren då hon kan läsa och begrunda i lugn och ro. Men hon är nog ett undantag. När det är nästan 30 grader varmt i flera veckor tror jag att få mäktar med något annat än spännande bladvändardeckare, säger Johanna Haegerström, förläggare på Albert Bonniers Förlag.

Mest populära typen av böcker att läsa på semestern
1. Deckare, 40 procent
2. Tidningar/magasin, 14 procent
3. Skönlitteratur, feel good, 10 procent
4. Skönlitteratur, drama, 9 procent
5. Thriller, 4 procent
6. Biografier, 4 procent
7. Annat, 3 procent
8. Faktaböcker, 2 procent
9. Science Fiction/Fantasy, 1 procent
10. Jag läser inte böcker/tidningar under min semester, 12 procent

Källa: Tickets kundundersökning skickad till 2000 kunder

Resa | Semesterläsningen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login