De bästa julmarknaderna i Europa 2019

Av den 25 oktober, 2019

Julen är verkligen en magisk tid och runt om i Europa förvandlas såväl storstad som småstad när tusentals glittrande lampor och juldekorationer klär gator och torg. För att inte tala om dofterna. Kryddigt glühwein, kanderade äpplen, grillad korv, granbarr och brända mandlar – mmm!

Här tipsar vi om 10 av de bästa julmarknaderna i Europa som är perfekta att besöka i december.

Julmarknad i Berlin, Tyskland

Berlin är verkligen himmelriket för julälskare! Vid jultid glittrar och sprakar staden som allra mest och bjuder på underbar julstämning med sina över 60 olika julmarknader spridda över olika stadsdelar – var och en med sin speciella karaktär. En nostalgisk julmarknad i mer traditionell stil hittar du vid Staatsoper utmed Unter den Linden. Både i västra och östra delen finns större julmarknader, i öst vid Alexanderplatz och i väst vid Kurfürstendamm.

Julmarknad i Lübeck, Tyskland

Lübeck är känt för sina många julmarknader och är full av upplevelser i julens tecken. Under adventstid omvandlas hela Lübecks gamla stadsdel till en enda stor sprudlande marknad. Traditionen med julmarknad på Rådhustorget är över 350 år gammal och varje år samlas omkring 200 försäljare här. Vill du unna dig något riktigt sött hittar du en rad specialiteter som hör julen till hos den berömda marsipantillverkaren Niederegger – stadens stolthet!

Julmarknad i Wien, Österrike

Romantiska Wien bjuder på sagolik julstämning i varje hörn. Wien, en gång huvudstad i ett stort kejsardöme, utstrålar pompa och ståt. Utanför rådhuset breder en av stadens många julmarknader ut sig. Flanera i gränderna kring Stefansdomen eller njut av kafélivet över en bit sachertårta. Botanisera bland marknadsutbudet på Am Hof eller fynda äkta hantverk i Spittelberg.

Julmarknad i Celle, Tyskland

I den 700 år gamla korsvirkesstaden Celle kantas stadens torg av bedårande korsvirkeshus som skapar en kuliss som tagen ur en saga till den livliga julmarknaden. Ett underbart resmål att besöka i advent! Den idylliska julmarknaden på det vackra lilla torget bjuder på ca 80 små träbodar och i mitten av torget tronar julgranen. Strosa genom festligt dekorerade gator och njut av ett glas weihnachtspunsch, en värmande dryck tillverkad av te, frukt och kryddor.

Julmarknad i Goslar, Tyskland

Upplev stämningen i sagostaden Goslar, vackert belägen vid foten av berg- och skogsområdet Harz. Den välbevarade gamla stadskärnan, med alla sina korsvirkeshus och små kullerstensbelagda gränder, finns med på Unescos lista över världsarv. Den vackra julmarknaden hålls på Marktplatz, direkt utanför ett av våra hotell, och intill finns även den unika Sagoskogen. Missa inte klockspelet som slår fyra gånger per dag och bjuder på ett litet skådespel uppe i klocktornet.

Julmarknad i Prag, Tjeckien

I juletid blir den tjeckiska huvudstaden om möjligt ännu mer förtrollande när juleljusen sprider sitt skimmer över de praktfulla byggnaderna och medeltida gatorna. Den över 650 år gamla Karlsbronvisar alltid upp ett vimmel av människor, oavsett årstid. De största och mest välbesökta marknaderna äger rum på Gamla stadens torg och utmed Václavplatsen. Känn doften av nybakta munkar, inhandla julklapparna i de vackert dekorerade bodarna och insup den magiska stämningen när tusentals juleljus glittrar i träden.

Julmarknad i Dresden, Tyskland

Vid floden Elbes strand reser sig silhuetten av den över 800 år gamla kulturstaden Dresden. Vida berömd är den stora julmarknaden i Dresden, Striezelmarkt, namngiven efter den välkända tyska julkakan. De vackert upplysta kulturbyggnaderna och den härliga stämningen på stadens traditionella julmarknad ramar in bilden av äkta tyskt gemyt.

Foto: (c) Jonas Ginter BTZ Bremer Touristik-Zentrale

Julmarknad i Bremen, Tyskland

Bremen bjuder på härlig julstämning i sin historiska stadskärna med ett stort utbud av allt du kan önska dig. Bli hänförd av alla julljus och vackert pyntade skyltfönster. Med sina slingrande gränder och fantasifulla korsvirkeshus är Bremen en spännande stad att strosa runt i. Passa på att besöka de eleganta varuhusen och de små undangömda butikerna. Ta en härlig promenad i de mysiga Schnoorkvarteren och titta in i den lilla gränden Böttcherstrasse.

Julmarknad i Hameln, Tyskland

I denna välbevarade och vackert julpyntade stad infinner sig en varm känsla av gammaldags och sagolik julstämning. I adventstid får Hameln ett skimmer över sig som för tankarna till julsagor. På den traditionella julmarknaden kan du njuta av stämningen bland utsmyckade julbodar och förundras över den vackert upplysta adventskalendern och den spännande arkitekturen.

Julmarknad i Hamburg, Tyskland

I juletid förvandlas Hamburg till en småstadsidyll från förr. Stadens julmarknad söker sig tillbaka till en svunnen tid och kallas ”den historiska julmarknaden” och breder ut sig framför rådhuset. Här bildar marknadsbodarna en egen liten stad och här kan man strosa längs ”Leksaksgränd” eller ”Specialitetsgränd.” En höjdpunkt varje kväll är när tomten och hans renar flyger förbi på himlen ovanför julmarknaden.

Resa | De bästa julmarknaderna i Europa 2019
Örebroguiden

Källa:  Scandorama

You must be logged in to post a comment Login