Därför är fjällsemestrar bra för både kropp och knopp

Av den 7 februari, 2020

Skidsäsongen är här. Långa, krispiga dagar i backen fyllda av härlig åkning, sol och gemenskap står för dörren både i de svenska fjällen och i Alperna. Men hur maximerar man den härliga naturupplevelsen och motionen som skidåkning erbjuder för att skapa ett inre lugn och välmående? Club Med delar med sig om vad det är som gör att vi faktiskt mår så bra av att vara ute i backen från morgon till kväll och varför skidåkning kan påverka både vår fysiska och psykiska hälsa positivt.

Varje år reser hundratusentals svenskar till alperna för att njuta av naturen, skidåkningen och det välmående som alpmiljön skapar. Men varför skapar vintersemestrar en så stark känsla av mindfulness och lugn? Och vad kan skid- och snowboardåkare göra för att få ut det mesta av sin tid i alperna? Den franska all inclusive-pionjären Club Med har i en brittisk undersökning visat vilken stor roll vintersport kan spela för människors hälsa och välmående. Utöver de fysiska fördelarna som rörelse medför skapar även vinterrörelse balans för sinnet. Utförsåkning är inte bara avkopplande utan skapar även en viktig kognitiv träning, då vi under skidåkningen tvingas att ta beslut och att staka ut den perfekta rutten i backen för att undvika hinder, isfläckar och andra människor. Detta utmanar och tränar dina kognitiva förmågor, samtidigt som du omgärdas av vacker natur och frisk luft.

– Fjällsemestrar har en positiv inverkan på människors hälsa, det är något som vi känner till och dagligen märker av på våra alpresorter. Fysisk aktivitet, fantastiska fjällmiljöer och långa dagar i backarna är ett recept för både sinnesro och lugn. Extra glädjande är att det även främjar kognitiv stimulans. Vi vill därför ge våra bästa tips så att fjällsemestern en så härlig vinterupplevelse som möjligt för hela familjen och framförallt både för hjärta och för hjärna, säger Estelle Giraudeau, Managing Director Northern Europe, Club Med.

Därför är skid- och snowboardåkning bra för din mentala hälsa
Inför att årets skidsäsong träder i full kraft tipsar nu Club Med om några anledningar till varför skid- och snowboardåkning är så bra för både din kropp och knopp.

Skidåkning möjliggör digital detox
Låt telefonen ligga kvar i fickan under dagen och fokusera på det lugn som skidåkningen skapar, hur bra skidorna skär genom backen men framförallt på den vackra miljö och utsikt som tornar upp sig framför dig. Det trumfar sociala medier, vilket Club Meds undersökning visar. Långt fler minskar sin skärmtid under vintersemestrar än under solsemestrar.

Utförsåkning som fysisk aktivitet erbjuder även kognitiv stimulans
I vårt annars stillasittande liv kan det vara svårt att få till både fysisk och kognitiv stimulans i sin vardag. Skidåkning och snowboardåkning erbjuder bägge delarna. Att utmana sig och koncentrera sig på att ta rätt beslut i backen, samtidigt som du gör det i en fantastisk utomhusmiljö stimulerar din kognitiva förmåga. Det gäller även längdskidor, där studier1 visar att Vasaloppsåkare har lägre risk att drabbas av depressioner jämför med personer som inte åker längdskidor.

Gör din mentala hälsa en tjänst – åk skidor eller snowboard
Club Meds undersökning visade att nära nio av tio personer uppger att skidåkning och snowboardåkning har en positiv påverkan på deras mentala hälsa. Hälften av dessa menade även att vara utomhus gör dem mer avslappnade och många upplever även en känsla av välmående bara av att vara ute i fantastiska fjällmiljöer och uppe i bergen. Majoriteten i undersökningen rör på sig dessutom mer på en vintersemester än under en solsemester, vilket kan vara ett välkommet i vårt annars ofta stillasittande liv under ett mörkt vinterhalvår. Och att fysisk aktivitet inte bara påverkar kroppen utan även det mentala är varken en nyhet eller hemlighet. Därför är vårt hetaste tips att dra på dig skidkläderna och ge dig ut i backen, så ofta och så länge som möjligt.

Resa | Därför är fjällsemestrar bra för både kropp och knopp
Örebroguiden

Källa Club Med
Om Club Med
Club Med grundades 1950 av Gérard Blitz och Gilbert Trigano och är en av pionjärerna inom all inclusive-konceptet. Club Med erbjuder resor till cirka 70 premiumresorter på fantastiska platser världen över. Däribland Nord- och Sydamerika, Karibien, Asien, Afrika, Europa och Medelhavet. Varje Club Med resort har en autentisk lokal stil och bekvämt exklusiva boenden, överlägsna sport- och aktivitetsprogram, barnaktiviteter, gourmetmat och fantastisk service av sin personal med en alltomfattande energi och olika bakgrunder. Club Med är aktiva i fler än 30 länder och fortsätter att upprätthålla sin autentiska Club Med-anda med en internationell personalstyrka på mer än 23 000 anställda med mer än 110 olika nationaliteter. Drivna av sin pionjäranda fortsätter Club Med att växa och anpassa sig efter varje marknad med fler än 14 nya resorter som öppnar inom de kommande tre åren. Club Med är ett dotterbolag till Fosun International, som är listade i Hong Kong. Dess räkenskapsår sträcker sig därför från 1 januari till 31 december. Företagsrapporter görs som en del av de finansiella rapporterna från moderbolaget. För mer information, besök https://www.clubmed.se

You must be logged in to post a comment Login