Danmarks grönsakskung släpper svensk kokbok om gröna proteiner

Av den 31 maj, 2019

Det är inte svårt att laga grön mat. Frågan om vegetarisk och vegansk kost egentligen innehåller tillräckligt med protein känns både uttjatad och hopplöst förlegad – för visst innehåller den gröna maten massor av protein! Det visar Søren Ejlersen, en av grundarna till det ekologiska matkasseföretaget Årstiderna, i sin nya kokbok “Gröna proteiner – 50 recept med växtbaserade proteinkällor”. I kokboken går han tillsammans med kockarna Sanne Holden Venlov och Thomas Hess-Nielsen igenom hela arsenalen av vegetariska proteiner och gröna recept.

“– Green is the new black. Det har vi sagt i två årtionden nu. Gröna Proteiner är ett försök att ändra synsättet från animalisk energi till en grönare agenda. Vi på Årstiderna lever efter den gröna agendan eftersom vi är övertygade om att det ger en bättre, godare, kreativare och otroligt mer Co2-reducerad framtid. Med Gröna Proteiner visar vi den gröna vägen.” Søren Ejlersen, grönsakskung, matkassefantast och författare till Gröna Proteiner.

50 recept med växtbaserade proteinkällor
Boken visar upp det stora utbudet av protein som finns i växtriket genom 50 recept illustrerade med inspirerande foton. Recepten guidar dig genom vardagsrätter, sallader, mellanmål och sötsaker – både för köttälskaren som fått upp ögonen för grönsaker och för hardcore-veganen. Vad sägs till exempel om bönbröd, kikärtsbiffar eller bovetepannkakor? Det är bara tre exempel på den stora variationen som finns inom det gröna köket. Med kapitel som är uppdelade efter olika proteinkällor blir det enkelt att laga proteinrikt, varierat och grönt.

Nästa gång någon frågar om grön mat egentligen innehåller tillräckligt med protein, har du nu en perfekt present att sticka under näsan på personen. Om du hellre vill göra världen lite grönare på egen hand, passar den även utmärkt på din köksbänk.

Om författarna
“Danmarks grönsakskung” Søren Ejlersen är michelinkock, entreprenör och en av grundarna till Årstiderna. Företaget, som startades i Danmark år 1999 och lanserades i Sverige år 2004, levererar ekologiska matkassar och grönsaker till tiotusentals hushåll varje vecka. Råvarorna odlas både på Årstidernas egna gårdar och i tätt samarbete med olika leverantörer. Kockarna Sanne Holden Venlov och Thomas Hess-Nielsen har haft viktiga roller i att utveckla Årstidernas produkter och matkassar, som alltid har ett grönt fokus. I boken “Gröna proteiner” delar Søren, Sanne och Thomas med sig av 50 stycken enkla vardagsrätter, sallader och snacks som alla är helt utan kött men ändå fullproppade med protein.

Mat | Danmarks grönsakskung släpper svensk kokbok om gröna proteiner
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login