Daniel Adams Ray kommer till Ritz Nightclub

Av den 14 februari, 2017

Daniel David John Adams-Ray alias ”Big Danne”, född 18 augusti 1983 i Nairobi, Kenya, är en svensk rappare, sångare och modedesigner. Tillsammans med Oskar ”Kihlen” Linnros utgjorde han den kritikerrosade hiphopgruppen Snook. Daniel Adams-Ray vann år 2005 SM-guld i freestylerap och år 2006 utsågs han till ”Årets rappare”.

Snook bildades år 2000. Daniel Adams-Ray var aktiv i rapduon från bildandet till deras senaste platta 2006. Genomslaget kom i och med singeln ”Mister Cool” som släpptes från albumet Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit (2004), och blev framröstad till årets låt på 2005 års P3 Guld-gala. Deras genre kallades av vissa för ”Lidingö-hiphop” på grund av Adams-Rays uppväxt under tre år på Lidingö. Bandet släppte två album och fick både positiv och negativ kritik. Bandets okonventionella hip hop kommenterades och det faktum att Adams-Ray växte upp i Lidingö var det som orsakade att de kallades ”Lidingö-rappare”. Trots viss kritik hade bandet många hitlåtar och fick pris från P3, och bästa svenska band vid MTV Europe Music Awards 2006. Daniel vann år 2004 SM-guld i freestylerap, och år 2006 utsågs han till ”Årets rappare”.

Under en modevisning sommaren 2009 producerade han lite musik vilket ledde till nya sånger. Detta ledde till starten på en solokarriär. Enligt honom kan musiken kallas som ”kenyansk pop-disco-indie-punk”. Hans nyskrivna låtar har influenser av Motown-disco, afro beat, hip-hop och 60-tals-surf.

Den 3 november 2010 släppte han sin debutskiva som soloartist, konceptalbumet Svart, vitt och allt däremellan som han skrev tillsammans med producenten Carl Wikström Ask. Från skivan kom två singlar, ”Dum av dig” och ”Gubben i lådan”. Albumet släpptes på skivbolagen Lagom Records och Sweden Music. Flera av låtarna på albumet är samhällskritiska, och handlar om hans uppväxt i Nairobi. Albumet har fått flera positiva recensioner. På Kritiker.se har albumet ett medel på 3,8 av 5, baserat på 28 professionella recensioner. Även en tredje och en fjärde singel, Lilla lady och Förlåt att jag aldrig sagt förlåt, har släppts.

Daniel Adams-Ray var under sommaren 2011 en flitig festivalartist. Han spelade på festivaler som Putte i parken i Karlskoga 6-9 juli, Roskildefestivalen, Peace & Love, Storsjöyran, Where the action is, Siesta! samt Malmöfestivalen.

I september 2011 sa han i en intervju att han saknar rappen och är redo för att ha med det på sin nya skiva som släpps våren 2013, i mitten av januari 2013 var han med och sjöng refrängen i Petters comeback-låt ”Håll om mig”. I den akustiska versionen är han även med och rappar i sista versen.

Den 13 november 2013 släpptes Daniel Adams-Rays nya album, ”Innan vi suddas ut”. Han inledde Way Out West 2013 den 8 augusti, där han bjöd på gammalt men också några spår från kommande album. En av låtarna på det nya albumet heter ”Babbelover”, det är en låt som går ut till Sverigedemokraterna som har att göra med Järnrörsskandalen. Soran Ismail får även en vers tillägnad sig i låten. Hans framträdande fick toppenbetyg i tidningen Metro. Under hösten och vintern 2013/2014 hade han en turné. Den 11 september 2014 uppträdde han på Gröna Lund. Den 5 juli 2016 var han med i Allsång på Skansen.

Nu på fredag 17 februari 2017 kommer Daniel Adams Ray till Epic på Ritz Nightclub.

>> Mer info här <<

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login