Dan Reed visade vilken världsartist han är

Av den 29 oktober, 2016

Dan Reed känd från back in the days med Dan Reed Network, ett band som i slutet av 1990-talet var ute på världsturné, var på Frimis Salonger för en akustisk solospelning.

Dan spelade inne i pianobaren, en lokal som visade sig vara helt perfekt för den här spelningen med en minimal scen med närhet till publiken. Reed inledde med att berätta om sina hemtrakter låten och vilka hemskheter som händer där, i och med det så började han med låten Promised land.

Det visade sig att de flesta av de ca 15 åskådarna längst fram hade personliga band till Dan och det mynnade ut i en familjär jargong, där Reed trivdes som fisken i vattnet. Spelningen i sig var av den sorten att han inte hade en spellista att gå efter, utan publiken fick önska de låtar som Dan skulle spela, något som gjorde att spelningen lyfte. 

De flesta låtar som önskades var lugna och tillbakalutade, men som den artist han är så kom det några uptempolåtar som. ”Tiger In A Dress”,  ”Avalanche” och det jublades ordentligt inför ”Holy Diver”.

Någonstans en bit in i framträdandet så blev det en improviserad duett i låten ”Long Way To Go” med någon i publiken som Dan kände, den akten var antagligen den bästa under hela spelningen. Det var bra harmoni och djup i sången, passade bra ihop med Dans gitarr, kul och framförallt så tog publiken låten till sina hjärtan.

Tyvärr så förstördes spelningen av ”John”, en självutnämnd ljudtekniker i publiken som kände han som var ansvarig för mixern och mer eller mindre började skruva ljud från det han dök upp. Dan Reed och Ljus & Nöjes ljudtekniker hade innan spelningen ställt in ljudet precis som Dan ville ha det, och Ljus & Nöjes ljudtekniker lämnade över ansvaret till en av de ansvarig i dörren med ordern att bara röra två knappar.

”John” lyckades på något sätt se till att fucka upp ljudet till milda grad att Dan fick avbryta under låten ”On Your Side” och styra upp det hela, tråkigt då hela spelningen börjad lyfta ordentligt.

Hur som helst Dan fortsatte, det blev allsång, acapella och det hela började få en magisk touch trots ljudincidenten.

”You Are My Ritual” fick igång publiken ordentligt och nu kändes det att Reed hade nått höga höjder, då dök ”John” in med mer skruvande och trixande bakom ljudmixern. Dan fick avbryta igen och undrar var reverbet hade tagit vägen, publiken blev förbannad och undrade vad ”John” höll på med, vilket vi alla undrade.

Synd på annars så bra spelning, där Dan visade upp ett brett register genom att bygga en stämning som skulle kunna ha blivit klockren om inte en jubelidiot vid namn John hade lagt sitt eget personliga ljudöra och få till det ljud som han tyckte skulle vara.

Ett tips ”John”, ge fan i grundinställningarna och lämna dina egna preferenser hemma, ljudet som var från början var efter Dans önskemål!

Något som vägde över denna kväll trots ljudmissarna var kemin mellan Dan och publiken, det var kärlek och hängivenhet från första till sista låten och det var inte mycket som kunde rubba det, inte ens ”John”.

Dan Reed får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom

anders-olofssonAnders Olofsson, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login