Dags att fylla på med D-vitamin inför vintern

Av den 24 september, 2019

Solljus är en viktig källa för att kunna tillgodose vårt behov av D-vitamin. Något som blir allt svårare för oss nordbor under vinterhalvåret. Därför kan det vara bra att tänka lite extra på att fylla på med solskensvitaminet under årets mörka månader. Genom såväl maten som kosttillskott. Det tipsar hälsokedjan Life om i samband med D-vitaminets dag den 23 september.

Den 23 september är det D-vitaminets dag, och i samband med det vill hälsokedjan Life lyfta fram vitaminens fördelar. D-vitamin är livsnödvändigt för att kroppen ska fungera normalt. Det hjälper oss att ta upp kalcium och fosfor. Vilket bidrar till bland annat immunsystemets normala funktion samt friska ben, muskler och tänder. Den främsta källan till D-vitamin är solens UV-strålar. Under vinterhalvåret är solens strålar dock för svaga för att kroppen ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin. Kosten blir då den enda källan till vitaminen.

– Solljus gör oss inte bara piggare, det är också nödvändigt för att kroppen ska kunna producera D-vitamin. På vintern är det betydligt svårare. Då är det viktigt att tillföra D-vitamin via kosten, till exempel från svamp, fisk och mejeriprodukter. Ibland behövs även extra tillskott och då gäller det att börja i tid. Detta eftersom vitamin D är fettlöslig, vilket innebär att den lagras i kroppen över tid, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Svenskarna kompletterar med kosttillskott
I Sverige lyser solen med sin frånvaro under stora delar av året. Vilket gör att många svenskar vänder sig till kosttillskott för att tillgodose dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Lifes rapport Hälsobarometern 2019 visar nämligen att var tredje svensk äter kosttillskott dagligen. Kvinnor är de som är mest positiva till kosttillskott. 35 procent uppger att det är ett bra sätt att tillgodose sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler.

Tips på tre produkter som bidrar till kroppens normala funktion under vintern:

1. Life D-vitamin 6000IU 150 mcg
Life D-vitamin innehåller hela 150 mcg D-vitamin per kapsel. Upplöst i jungfru olivolja för säkrare upptag i kroppen. Liten kapsel som är lätt att svälja.

2. Life Q10
Life Q10 är ett kosttillskott med 30 mg naturligt och fermenterat Q10 per kapsel. Från en av världens största producenter i Japan, Kaneka.

3. Life Rosenrot
Life Rosenrot är ett kosttillskott som bidrar till ökad koncentration, lust och energi. Det innehåller rosenrotextrakt med garanterat hög halt av de aktiva ämnena salidrosid, tyrosol och rosaviner.

Om undersökningen
Hälsobarometern 2019 är baserad på en undersökning genomförd av IPSOS Norm på uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i mars 2019 i form av en webbenkät. Totalt har 2 704 personer i Sverige mellan 18 och 100 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt med en signifikansnivå på 95 procent.

Vad är din inställning till vitaminer och mineraler i form av kosttillskott?

 TotalKvinnaMan
Jag tycker att det är ett bra sätt att säkerställa dagsbehovet av vitaminer och mineraler30%35%26%
Det är mer effektivt än vitaminer och mineraler från kost3%3%4%
Jag är skeptisk till innehållet13%11%16%
Jag vet inte om det fungerar17%15%18%
Jag tycker inte att det ersätter de vitaminer och mineraler man får i sig genom kosten24%25%23%
Vet ej10%9%11%
Annat, nämligen2%2%2%

Äter du kosttillskott i dagsläget?

 TotalKvinnaMan
Ja, dagligen29%35%23%
Ja, veckovis8%7%8%
Ja, men mer sällan12%11%12%
Nej, men jag har gjort det tidigare21%23%19%
Nej, jag har aldrig ätit kosttillskott31%24%38%

Hälsa | Dags att fylla på med D-vitamin inför vintern
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login