CozoCoffee vill leverera bra kaffe

Av den 11 februari, 2019

Örebro fick 2017 ett nytt kafferosteri, men det var 2018 som det hela tog fart för CozoCoffee och man skaffade sig en ny och större rost samt blev ekologiskt certifierade.

Jag träffar Oskar Cedermalm i rosteriet på Bista.

När började du med att rosta kaffe?
– Det var för två år sedan på en hemmabyggd koreansk kafferost, då var det från scratch för jag hade inte rostat något alls innan det.

Hur har du lärt dig att rosta?
– Jag började som sagt från noll och har sugit åt mig som en svamp sedan dess, man är dock långt från fullärd då det finns tusentals bönor och sätt att rosta dem på. Så det är en spännande värld. Något som slog mig när jag började var hur vänliga andra rostare var och hur villiga de var dela med sig av sina erfarenheter.

Att köpa in bönor hur fungerar det?
– Man får små prover som du kan testa, men efter det måste man beställa ett par hundra kilo annars är det inte värt det med tanke på bland annat frakten. Så man kan inte känna sig fram utan man måste bara bestämma sig, det kanske krävs att man är modig och lite galen för att våga slå till.

– Det tokigaste jag gjort var nog första gången jag köpte bönor, den gången köpte jag dem direkt från Etiopien och talade direkt med en etiopier som sålde kaffe därifrån. Självklart frågade jag mig om jag köpt grisen i säcken och om det skulle komma några bönor, men de försäkrade mig om att bönorna var på väg med båt och skulle komma om en till en och en halv månad så det var bara att vänta och hoppas på det bästa. Säckarna dök upp och allt funkade fint till min förvåning.

– Man får höra mycket om skojare och annat skit men jag har klarat mig ganska lindrigt undan, det enda är att vissa säckar tappar lite för snabbt i vad man trodde att de skulle kunna producera men det är sådant man lär sig av helt enkelt.

Hur går du tillväga när du tar fram ett nytt kaffe?
– Jag brukar utgå från en idé och brukar inte tänka så mycket, det är bara hjärta och väldigt lite vetenskap bakom det hela. Jag provar alla bönor, rostar dem på lite olika sätt och under den processen får jag för mig att vissa passar bra ihop och sen får det bli så. Det viktiga är att jag gillar vad jag dricker och tänker inte jättemycket på hur mycket mandarin eller ananas det är i smaken, är det ett bra kaffe så räcker det för mig.

När man rostar bönorna, hur går man till väga?
– Min rost är helt manuell och går på gas så jag får hela tiden hålla koll på temperaturen, justera gas samt luftmängden för att hålla den temperaturkurva som jag tagit fram för just de bönor jag rostar, det är ett riktigt hantverk då luft luftfuktighet samt temperatur och även fuktigheten i bönorna påverkar. Sedan måste man kyla ned bönorna så fort som möjligt när de är klara.

– Vill man utöka och börja producera mer kaffe så använder de flesta en automatisk rost där man matar in temperaturkurvan för rostningen och sedan sköter rosten allt själv, men jag är inte där än och det känns fortfarande häftigt att varje gång stå vid rosten och styra processen.

För närvarande kan man dricka kaffe från CozoCoffee på Fröken Brogrens Veranda, man kan också köpa kaffet direkt från CozoCoffees hemsida »

Karl-Johan Sandberg, Dryck | CozoCoffee
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login