Cold War är nominerad till en Guldbagge för bästa utländska film

Av den 6 januari, 2019

Pawel Pawlikowskis bioaktuella Cold War har nominerats till en Guldbagge för Bästa utländska film, det polska svartvita dramat berättar om kärleken mellan sångerskan Zula och pianisten Wiktor under en omvälvande tid. Pawlikowski nominerades 2014 till en Guldbagge för Ida, priserna delas ut vid galan i Stockholm den 28 januari.

Tidigare utmärkelser och nomineringar för Cold War i urval
Pawel Pawlikowski fick regipriset i Cannes för Cold War, som är Polens officiella Oscarsbidrag och har nominerats till en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film. Filmen vann nyligen fem European Film Awards, för bästa europeiska film, för Pawlikowskis regi samt hans manus, för Joanna Kuligs insats i rollen som som Zula samt för Jaroslaw Kaminskis klippning. 

Cold War vann de internationella filmkritikernas pris FIPRESCI för bästa film vid 2018 års upplaga av Stockholms internationella filmfestival. Filmen har även erhållit pris för bästa icke engelskspråkiga film från The National Board of Review och The New York Film Critics Circle, och är nominerad till Satellite Award för bästa icke engelskspråkiga film samt för bästa foto.

Om Cold War 
”Paweł Pawlikowski berättar en bitterljuv kärlekshistoria med efterkrigstidens Europa som fond. Fotot är svartvitt och musik sätter prägel på stämningen, alltifrån polska folksånger till förförisk jazz. När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av omedelbar, passionerad förälskelse. Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan mer temperamentsfulla Zula är van att slåss ur underläge. De förenas av kärleken till musik och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation är destruktiv. I Polen tvingas Wiktor och Zula bli en del av Sovjets propagandamaskin. När de ser chansen att fly till Paris fattar de beslut som kommer att forma bådas liv.”

Film | Cold War
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login