Cognac | En Cognac som sticker ut från mängden

Av den 20 augusti, 2016

En Cognac som sticker ut från mängden – Fer À Cheval VSOP lanseras i Sverige som första marknad.

Lagom till hösten lanseras en ny Cognac i Systembolagets fasta sortiment. Fer à Cheval VSOP är en nyhet från Cognac och resultatet av ett samarbete mellan producenten Henri Mounier och den svenska importören Enjoy Wine & Spirits. Henri Mounier som grundades 1858 betraktas idag som en av de ledande producenterna i Cognac. Fer à Cheval VSOP har utvecklats i samråd med källarmästaren Mickaël Bouilly och produkten som nu lanseras i Sverige som första marknad är en Cognac som består av mer än 70 olika sorters eaux-de-vie från Grande Champagne, Petite Champagne och Fins Bois som lagrats mellan 6 till 12 år.

Cognac har fört en relativt anonym tillvaro de senaste åren och nyheterna har varit få. Däremot kan vi se en tydlig trend att konsumenter blir mer kvalitetsmedvetna i sitt val av dryck. Under ledning av Mickaël Bouilly som är ”Maître de Chai” (källarmästare) på Henri Mounier har det provats ett stort antal olika eaux-de-vie och färdiga Cognac innan vi nått fram till slutresultatet. Med sin komplexa och välbalanserade stil avnjutes denna Cognac företrädesvis som avec och utgör ett utmärkt alternativ till mörk rom eller whisky.

– Det faktum att denna Cognac kom ut som vinnare när Systembolaget gjorde sin sensoriska blindprovning av 53 olika Cognac VSOP inför den här lanseringen är ytterligare ett bevis på att detta är en Cognac utöver det vanliga, säger Peter Kokovic Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Cognac Fer à Cheval VSOP har en stor doft med tydliga inslag av torkad aprikos, vanilj, nougat, rostad mandel, choklad och apelsin. Här finner man en fyllig och stor smak med inslag av fat, vanilj, nougat, kanderade apelsinskal, choklad och te. En viss trevlig sötma kan anas i avslutningen som är lång och komplex.

Fakta Cognac Fer à Cheval, VSOP
Cognac
Ursprung: Frankrike
Druva: 100% Ugni Blanc
Alkoholhalt: 40%
Förpackning: Glasflaska 700 ml
Art.nr: 320
Pris: 399 kr
Ordinarie sortimentet på Systembolaget fr.o.m. 1 september i 230 butiker.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login