Chip Taylor spelar på Rosengrens Skafferi

Av den 26 januari, 2017

Chip Taylor, mannen som skrev Wild Thing och Angel of The Morning, har hunnit fylla 76, blivit invald i Songwriters Hall of Fame och fortsätter att skriva låtar som berör. Alla som sett Chip Taylor live vet att han inte bara är låtskrivare av format utan också en gudabenådad storyteller. Oavsett hur många gånger man sett honom, överraskar han varje gång med nya, häpnadsväckande historier från sitt händelserika liv. Med sig på scenen har Chip den norske pianisten och producenten Göran Grini.

Den 9 juni i år så kröntes en av vår tids största låtskrivares karriär. Tillsammans med Tom Petty och Elvis Costello intog den 76 år unga Chip Taylor röda mattan för den årliga ceremonin på Songwriters Hall Of Fame för att bli en av de invalda. Det största man kan uppnå som låtskrivare och en självklar och värdig bekräftelse till en man som skrivit långt över hundra Billboards hits och är ensam upphovsman till tidlösa klassiker som ”Wild Thing” och ”Angel Of The Morning”. För många skulle det innebära ett fortsatt stillsamt liv i gungstolen på verandan, men inte för Chip. Produktivare, bättre och mer angelägen än någonsin kommer han för en nästan månadslång och intensiv turné i januari och februari. Rootsy Music hälsar, med stolthet och glädje, Chip Taylor välkommen tillbaka till Skandinavien!

När Rootsy startades 2004 var Chip en av många som stöttade och uppmuntrade och när vi startade upp turnéverksamheten 2009 var Chip den första artist att inta de skandinaviska vägarna. Sedan dess har han med regelbundenhet släppt skivor och turnerat hos oss och är den mesta av Rootsys artister. Med sig den här gången har Chip den nya plattan ”A Song I Can Live With”. En ytterligare utveckling av den helt unika konstform han så idogt och kompromisslöst jobbat fram. Ett uttryck präglat av lågmälda, anspråkslösa sånger och empatiska berättelser.

Som sagt skrev Chip en lång rad hits på sextiotalet. På sjuttiotalet hade han en framgångsrik artistkarriär, innan han lade musiken på hyllan för att istället bli professionell och gambler. Och det levde han gott på innan han blev portad på alla större casino på grund av att han vann för mycket. I mitten av nittiotalet återvände Chip till musiken och har sedan dess varit otroligt produktiv. Skandinavien har blivit ett andra hem för honom och det har blivit åtskilliga minnesvärda konserter här, på egen hand eller med Carrie Rodriguez och Kendel Carson.

76 år gammal har Chip tagit sitt låtskriveri till en ny nivå. Han skriver kanske inga hits längre men i princip varje låt han släpper ifrån sig är en liten pärla. Fyllda av gediget hantverkskunnande i kombination med poetisk inspiration. Alla som sett Chip Taylor live vet att han inte bara är låtskrivare av format utan också en gudabenådad storyteller. Oavsett hur många gånger man sett honom, överraskar han varje gång med nya, häpnadsväckande historier från sitt händelserika liv.

Chip Taylor har under turnén sällskap av den norske pianisten och producenten Göran Grini.

De bra låtarna – Sweet tequila blues till exempel – kan fortfarande få en skoterälskare att längta till Texas!
4/6 i Svd för konserten på Akkurat i Stockholm 2010

”Summornas summa: I detta sammanhang framstår Chip Taylor som en av de viktigaste berättarna på 2000-talets americanascen”
www.tedeborg.se

”Chip Taylor has been turning out brilliant country/folk albums for decades. But this could be his late masterpiece.”
9/10 – Uncut

”A terrific triple-album of social commentaries and romance.”
4/5 The Independent

Tisdag 31 januari gästar Chip Taylor Rosengrens skafferi, kl. 20.00 beräknas det börja.

Mer info här >>

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login