Chateauneuf du Pape från M. Chapoutier – Pie VI 2016

Av den 1 oktober, 2020
M. Chapoutier Pie VI 2016

Med anor från 1808 var M. Chapoutier tidigt en av de största vingårdsägarna på Hermitageberget. M:et i namnet är en gammal familjetradition, alla familjemedlemmars namn börjar med bokstaven M. Nuvarande ägaren Michel tog över egendomen 1989 och har lyft företaget till ett av vinvärldens starkaste varumärken.

Michel är en stark förespråkarna för hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologiska och biodynamiska odlingar. Han lär även ha fler 100-poängare i Wine Spectator än någon annan vinmakare.

Bakom storheten hos M. Chapoutier ligger en rad av toppviner från just Hermitage, men även konsten att göra exceptionella viner från vilket annat område i Rhône som helst oavsett prisklass.

Den 29 September 2020 släpptes Pie VI från Chateauneuf-du-Pape, nr 92298, 429kr, 480fl

Handskördade druvor från den stora årgången 2016 ligger till grund för denna blend av 65% Grenache och 35% Syrah. Som alltid när det gäller M. Chapoutier’s viner är druvorna ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Vinifieringen sker helt i cementtankar vilket dem även lagras i 18 månader innan buteljering. Till skillnad från systervinet Barbe Rac som är gjort på 100% Grenache får Pie VI den härligt kraftfulla men ändå eleganta frukten från de 35% Syrah vinet är gjort på.

En skimrande mörk rubinröd färg möts av dofter av mogen frukt så som björnbär och mörka körsbär på näsan. En varm kryddig ton av kanel och kakao balanserar frukten väl. Smaken genomsyras av koncentration och komplexitet, vinet är fylligt med mjuka tanniner. Mogna hallon, björnbär och plommon. Mörk choklad, fudgekola och en mjuk kryddighet fulländar upplevelsen. Eftersmaken är lång och trevlig.

Drick nu eller lagra i upp till 15 år. Passar mycket bra till höstgrytor med lamm, svamp och kryddor.

M. Chapoutier Pie VI 2016, nr 92298, 429kr, 480fl.

Dryck | Chateauneuf du Pape från M. Chapoutier – Pie VI 2016
Örebroguiden

Källa Lively Wines

You must be logged in to post a comment Login