Chateau Musar 2012 – en unik och exklusiv årgång

Av den 25 juni, 2019

I juli kommer Chateau Musar med en ny, exklusiv årgång – 2012. Årgången kommer att finnas tillgänglig i mycket begränsad volym på grund av den extrema värmebölja som drabbade Libanon under sensommaren. Endast hälften av alla världsmarknader har lyckats få allokering, där Sverige är en av de lyckligt lottade.

Efter den kvantitativt lilla årgången 2011 var förhoppningarna på 2012 stora, inte minst då året började perfekt. En kall vinter med mycket snö i libanonbergen säkrade bra vattentillgång och blomningen i juni var riklig. I juli slog dock en dramatisk värmebölja till med temperaturer runt 40-strecket. Vinstockarna gick i viloläge och kvantiteten 2012 blev faktiskt ännu mindre än för 2011.

Druvorna blev givetvis mycket mogna men bibehöll trots det en hög syra och kvalitet. Vinmakningen var som alltid helt naturlig utan tillsatt jäst och minimal bearbetning. Betongtankarna håller temperaturen strax under 30 grader vilket för Chateau Musar är den optimala jästemperaturen. Lagring skedde sedan på franska fat och en längre tid på flaska. Vinet lagras alltid i minst 7 år innan det lämnar källarna.

Årgången blev trots värmen klassisk med stor kraft. Karaktären präglas av mogna stenfrukter, plommon och fikon med tydliga noter av sötlakrits, kryddor, mocka och läder.

För varje framgångsrikt år fortsätter Chateau Musar visa på de enastående vinegenskaperna från denna unika del av världen.

Chateau Musar 2012
Pris: 339 kr
Art nr: 746301

Dryck | Chateau Musar 2012 – en unik och exklusiv årgång
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login