Chateau Musar 2006 är äntligen här

Av den 3 maj, 2017

Det var i juni 2014 som ett historiskt årgångsbyte tog plats. Då byttes årgång 2005 av Chateau Musar till årgång 2007. Aldrig tidigare har vinhuset hoppat över en årgång. Orsaken till det ovanliga årgångsbytet? Chateau Musar 2006 var helt enkelt inte redo.

Mycket har talat för att den skulle bli en exceptionell årgång och nu när den är här står det klart att 2006 verkligen är något helt unikt.

Det har varit en lång väntan på att årgång 2006 ska lanseras. En period var inte ens Chateau Musar själva säkra på att det skulle bli någon vinproduktion i samband med kriget som bröt ut. Men skörden kunde fortgå, om än under extraordinära förhållanden.

Resultatet blev en klassisk blend för Chateau Musar med druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Vinet har en vacker och djup rubinröd färg. Doften är präglad av mörka körsbär, svarta vinbär och tranbär med en antydan av lakrits. Smaken i sin tur är mycket fyllig med inslag av mörka bär som björnbär, blåbär och körsbär. Årgång 2006 är en av husets fylliga årgångar men i vinet finns också en utmärkt syra och fina tanniner.

– Our first impressions following the harvest were that the Cabernet Sauvignon was rich, full of black fruits and spices, the Cinsault a concentration of blueberry and red cherries and the Carignan had great flesh and body. All our red varietals in 2006 appeared to be very fruity and full of character and we were relieved that everything was safely gathered in against all the odds, berättar Jane Sowter från Chateau Musar.

2006 – Ett häpnadsväckande år
Det var en kall vinter som inledde året 2006 iLibanon. Snön täckte Bekaadalen i över två veckor och den efterföljande leran gjorde att jorden lämnades orörd i 45 dagar. När våren äntligen kom så ville den heller inte ta slut. Det var bara 10 dagar under året som kunde räknas som sommardagar med temperaturer på 30 grader på dagen och 22 grader på natten. Sedan sker något ingen vinmakare förberett sig på.

I mitten av juli bröt den militära konflikten mellan Israel och libanesiska Hizbollah ut, hela landet drabbades och området förvandlades till en krigszon. Krigstiden påverkade även Chateau Musar och man var övertygad om att skörden skulle gå förlorad. Trots den rådande situationen fortsatte man med arbetet i vingården, även om situationen var svår och farlig.

I början av september kunde skörden inledas och man skördade först Cabernet Sauvignon, följt av Carignan och Cinsault. Både syran och alkoholhalten i druvorna var hög, vilket visade på ett komplext år med en ovanligare mognadsutveckling hos druvorna än vad man är van vid. Den slutgiltiga blenden skedde under 2009 och vinet fick sedan vila ett år på franska Nevers-ekfat.

Den som är bekant med Chateau Musar vet att vinerna endast lanseras när de är redo att drickas. Vanligtvis inträffar detta sju år efter skörden, men så var inte fallet med årgång 2006. Under 2013 visade vinet inga tecken på att vara redo, snarare tvärt om, det behövde mer tid. Sedan dess har vinmakaren på Chateau Musar provat vinet år efter år i väntan på att det ska vara redo att lanseras. Och nu är det äntligen dags!

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login