Chateau Grand Cru något mindre men inte sämre

Av den 7 maj, 2017

I helgen har den årliga vin och delikatess mässan Chateau Grand Cru gått av stapeln och många valde att trotsa det fina vädret för att botanisera bland viner, ostar och annat gott.

Årets mässa var något mindre än tidigare år, men utställarna håller fortfarande hög klass och man verkligen tar med sig det bästa man har att erbjuda.

En klar trend på årets mässa är att det blir fler torra roséviner på marknaden, det tycker jag är en trevlig trend och något som kanske kan börja tvätta bort stämpeln som ett ”saft vin”.

Jag hade till årets mässa fokus på roséviner samt viner som är bra till grillad mat.

Bland rosévinerna så hittade jag tre favoriter som alla var relativt olika varandra.

Rivarose Brut är ett mousserande rosévin från Provance med generös fruktighet och en lite överraskande torr avslutning som man inte ofta hittar hos viner med så mycket frukt på paletten, detta vin passar utmärkt som aperitif eller varför inte till skaldjur. Priset ligger på 99 kronor och har nummer 70962.

Les Dauphins Côtes Du Rhône är ett lite kraftfullare rosévin med en bra syra, vinet fungerar fint som sällskapsdryck men jag tror att de verkligen kommer till sin rätt med lite grillad hummer eller havsräkor då vinets syra klarar av sältan. Priset ligger på 99 kronor och numret är 74902.

Det tredje rosévinet är annorlunda på många sätt, för det första är det gjort på 98% sauvignon blanc vilket hör till ovanligheterna, för det andra har det en något lägre alkoholhalt vilken ligger på 9,6%.

Detta är ett mycket bra sällskapsvin som går att dricka några glas av innan det börjar snurra allt för mycket under mössan. Priset ligger på 89 kronor och har nummer 6026.

När det kommer till vad jag brukar kalla grillviner så är jag nog ganska traditionell, men en sak jag håller hårt på är att ett bra grillvin skall kunna drickas utan mat med behållning under själva grillningen.

Det första grillvinet jag fastnade för var en klassisk Bordeaux nämligen Chateau de Parenchere som har en mycket fyllig karaktär och relativt kraftiga tanniner dock inte så kraftiga att det inte går att dricka på egen hand.

Till detta vin skulle jag gärna grilla en entrecote och servera med lite vitlökssmör samt kokt färskpotatis. Priset ligger på 144 kronor och numret är 82266.

Mitt andra grillvin blir ett amerikanskt vin från Kalifornien, Prohibition Zinfandel är ett vin i sann kalifornisk stil med generös fruktighet och tydliga toner av rostat fat. Detta vin är också något sötare än bordeauxen men har samtidigt en bra syra och fina tanniner.

Detta är ett vin för en ordentlig T-bone stek och någon god barbeque sås. Priset ligger på 99 kronor för en flaska eller 249 kronor för en box, numret är 74299.

Mitt tredje grillvin kommer från Bulgarien och heter Abdyika Melnik Tradition och är ett riktigt kvalitetsvin, med en mycket balanserad smak och relativt kraftfulla tanniner är detta ett utmärkt vin till en grillad ryggbiff med café de pari smör och potatissallad.

Priset ligger på 159 kronor och numret är 73565.

Det fanns så klart mycket annat på mässan som även bjöd på en del öl och spritdrycker. Den roligaste montern på mässan tyckte jag att Folk o folk hade och där man kunde få sig en virtuell vin eller spritprovning, de hade också en drinkskola där man kunde få lära sig mer om hur man blandar drinkar.

Årets Chateau Grand Cru var något mindre än tidigare år men inte med mina ögon sett sämre, all utställare höll hög klass och det fanns någonting för alla.

Bilder från mässan.

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login