Champagnen flödar i Sverige

Av den 2 oktober, 2016

Förr i tiden var champagne en dryck som hörde till överklassen och enbart konsumerades i de finaste salongerna. Men de senaste åren har konsumtionen förändrats drastiskt och vi dricker alla sorters mousserande viner mer regelbundet och inte enbart vid festliga tillfällen.

Tittar vi specifikt på drycken champagne så har den svenska konsumtionen ökat med hela 706 procent sedan 1981, då den årliga volymen låg på 191 000 liter, något som sedan dess ökat till 1 349 000 liter i den senaste statistiken för helåret 2014 (SvD dec 2015). Helåret 2015 hade volymen ökat igen till 1 499 007 liter och till och med augusti i år har Systembolaget redan sålt 900 658 liter, vilket är en ökning med +7,6% jämfört med samma period förra året. Det är dock fortfarande nyår som dominerar champagneförsäljningen, då drygt en fjärdedel av all champagne i Sverige säljs under december månad. Därmed inväntar vi nu med spänning vad 2016 kommer att visa upp för siffror samt om svenskarna fortsätter att dricka ännu mer champagne än tidigare år. Det lutar onekligen ditåt.

En anledning till den stora ökningen av konsumtionen är att champagne numera finns tillgänglig i olika prisklasser: idag kan du köpa en äkta champagne för endast 179 kr! Philippe de Nantheuil är en elegant champagne gjord på druvor från över 200 små franska byar. Huvuddruvan är pinot meunier (40 %) följt av pinot noir (35 %) och chardonnay (25 %). Vinet lagras i en sval källare under 18 månader innan champagnen äntligen är klar att avnjutas. Prislappen är som sagt blygsamma 179 kr.

Nu har Philippe de Nantheuil fått ett nytt uppdaterat utseende, innehållet är oförändrat med fin lyster och ljust halmfärgad kant. Härlig doft av citrus,örter, kex och grapefrukt. Fyllig och sötmogen smak med fin syra och krämig mousse. Färdig att njutas både till vardag och fest.

Pris: 179 kr
Art nr: 77262
Finns i systembolagets ordinarie sortiment.

Mat & Dryck | Champagne lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login