Castello Fonterutoli 2008 – unik lansering under begränsad tid

Av den 6 augusti, 2018

Castello Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione, familjen Mazzeis hyllade flaggskeppsvin, lanseras nu tillfälligt i årgång 2008. Detta är en unik möjlighet att komma över en äldre årgång av ett mycket speciellt vin från en av Toscanas mest prisbelönta producenter. 

Familjen Mazzei har tillhört vinadeln i Chianti i dubbel bemärkelse sedan 1400-talet i obruten följd. I hjärtat av Chianti Classico, på egendomen Castello Fonterutoli har druvorna till toppvinet med samma namn vuxit. Vinet är en Chianti Classico i den högsta klassificeringen (Gran Selezione) där druvan Sangiovese dominerar (85%) med lika delar Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna kommer från femtio olika odlingslotter vilket ger en unik komplexitet.

Årgång 2008 började knepigt med en regnig vår, men vädrets makter blev gynnsammare med en riktig indiansommar före skörden och allt landade i en mycket lagringsduglig årgång. Vid lanseringen fick Castello Fonterutoli 2008 höga betyg, bland annat 92 poäng från både James Suckling och Wine Enthusiast och en silvermedalj i Decanter World Wine Awards.

Castello Fonterutoli 2008 är ett komplext och smakrikt vin med mycket elegant struktur och fina mognadstoner. I doft och smak finns inslag av mörka körsbär, choklad, kryddor, kaffe, tobak och torkade rosor. Eftersmaken är lång och nyanserad.

Passar utmärkt till smakrika kötträtter, vilt, pasta med tryffel eller lagrade hårdostar.

Nr 32130 Castello Fonterutoli 2008, 75 cl 299 kr

Mat & Dryck | Castello Fonterutoli 2008
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login