Canon EOS R5 och EOS R6 – överlägsen prestanda och gränslös kreativitet

Av den 10 juli, 2020

Canon lanserar idag EOS R5 och EOS R6, två avancerade kompakta systemkameror i fullformat i det revolutionerande EOS R-systemet, som bygger på den framtidssäkrade RF-fattningen. EOS R5 har proffsegenskaper och levererar 45 megapixels stillbilder med upp till 20 bilder per sekund1 och är den första kompakta fullformatskameran som kan spela in internt i 8k RAW upp till 29,97 bilder per sekund och i 4k till 120p. EOS R6 är perfekt för fotoentusiaster och yrkesfotografer som går över till kompaktformatet och vill ha större möjligheter. Den tar 20,1 megapixels stillbilder med 20 bilder per sekund1 och enastående 4k-film upp till 60p och Full HD i upp till 120p. EOS R5 och EOS R6 har överlägsen hastighet och upplösning.

Omdefinierar professionella kompakta systemkameror
Med nästa generations CMOS-sensorteknik kombinerat med högpresterande RF-objektiv kan användarna fånga nya detaljnivåer i branschledande hastigheter. EOS R5 och EOS R6 tar upp till 20 bilder per sekund1 med den elektroniska slutaren, helt tyst och med full autoexponering (AE) och autofokusspårning. Här tar man både stillbilder och filmsekvenser i exceptionell kvalitet, utan störande inslag. Den mekaniska och elektroniska första slutarridån levererar också bildserier i hög hastighet upp till 12 bilder per sekund1.

För första gången i EOS-serien kommer EOS R5 och EOS R6 med en inbyggd bildstabilisering (IBIS) i 5 axlar. Det ger fördelar för alla som använder olika typer av objektiv. Lösningen är framtagen för samarbete med RF-objektivens IS-system, så att objektiven och sensorn korrigerar lutning och krängning medan sensorn korrigerar X-Y och rullning. Det här intelligenta stabiliseringssystemet har en otrolig korrigering i upp till 8 steg2 – världens bästa bildstabilisering2 – och ger helt nya kreativa möjligheter när man fotograferar handhållet med långa slutartider eller filmar utan stativ.

Den breda fattningen i RF-objektivet säkerställer att ljus når hela sensorn ända ut i hörnen, även vid sensorrörelsen i den inbyggda bildstabiliseringen. Diametern 54 mm innebär att RF-objektiven kan designas med större bildcirklar, som underlättar större rörelser i kamerahusets IS-system. Det betyder att vissa RF-objektiv utan bildstabilisering, som RF 85mm F1.2L USM eller RF 28-70mm F2L USM, också kan uppnå upp till 8 stegs2 bildstabilisering.

Alla som använder EF-objektiv kommer att uppleva en förbättrad IS-prestanda, eftersom den inbyggda bildstabiliseringen jobbar med EF-objektiv – som har bildstabilisering – för att tillhandahålla rullnings- och X-Y-korrigering. Även EF-objektiv utan bildstabilisering kommer att dra nytta av korrigeringen i 5 axlar från den inbyggda bildstabiliseringen i EOS R5 och EOS R6.

Skarpt läge
DIGIC X-processortekniken i EOS R5 och EOS R6 – samma teknik som i den eftertraktade EOS-1D X Mark III – stöder den lovordade nästa generationens Dual Pixel CMOS AF II, som tar hastighet och tillförlitlighet till oöverträffade nivåer. Världens snabbaste AF fokuserar så snabbt som på 0,05 sekunder3, EOS R5 kan fokusera vid ljusnivåer så låga som -6EV5och EOS R6 är den första EOS-kameran som kan erbjuda en minsta EV för AF på -6,5EV4,5. Den högpresterande autofokusen är effektiv även i miljöer med svag belysning eller låg kontrast.

iTR AF X AF-systemet (Intelligent Tracking and Recognition) är programmerat med Deep Learning AI och läget ansikts-/ögonigenkänning säkerställer att objekten hålls skarpa även om de rör sig oförutsett med ett kort skärpedjup. Om någon vänder sig bort ett ögonblick kommer personens huvud fortfarande att spåras.

Avancerad spårning möjliggörs via breda inlärningsalgoritmer som känner igen människors ansikten och ögon, och nu inkluderas både katter, hundar och fåglar i både stillbilds- och filminspelningslägen. EOS R5 och EOS R6 behåller precisionsfokus och spårning oavsett motivets storlek, kroppsställning, orientering eller ansiktets riktning. Det betyder att fotografen kan hantera de allra mest oförutsägbara motiven.

Intelligent anslutning
Tack vare inbyggd Bluetooth och Wi-Fi, kan EOS R5 (5 GHz Wi-Fi8) och EOS R6 (2,4 GHz Wi-Fi8) enkelt anslutas till en smartphone och nätverk för fildelning och FTP/FTPS-överföring i hög hastighet. Detta innebär också att kamerorna kan fjärrstyras via apparna Camera Connect och EOS Utility, kopplade till en PC eller Mac via Wi-Fi eller höghastighetsgränssnitt USB 3.1 Gen 2. Att kunna leverera innehållet är lika viktigt som att fotografera och filma. EOS R5 och EOS R6 stöder därför automatisk överföring av enhetens bildfiler till molnplattformen image.canon, för enkel delning och utskrift av bilder eller integrering med arbetsflödena Google Photos9 eller Adobe Creative Cloud9.

EOS R5: Inga kompromisser
EOS R5 tar ett enormt stort steg framåt när det gäller systemkamerateknik och erbjuder den högsta upplösningen i en EOS-kamera6 någonsin. DIGIC X-processorn, CMOS-sensorn och RF-objektiven samarbetar för att flytta fram alla aspekter inom bildkvalitet och uppnå en upplösning som överstiger 45 megapixlar. Upp till 100 % AF-täckning7 med 5 940 valbara AF-punkter och ISO-område på 100–51 200 håller objekten knivskarpa även i extremt ljussvaga förhållanden. Kamerahusen är tillverkade i vädertålig magnesium och har dubbla kortplatser som ger stöd för CFexpress- och SD UHS II-höghastighetskort.

Yrkesfotograferna kan spela in internt med enastående 8k 12-bitars RAW-film och använda sensorns hela bredd för att få resultat med biokänsla och kontinuerlig AF med ögon- och ansiktsspårning av människor och djur. EOS R5 sätter även ny standard för 4k-filmare – inspelning i 4k DCI (fullformat) och 4k UHD med bildfrekvenser upp till 120p (119,88 bilder/sek) med 4:2:2 10-bitars kvalitet, som ger hög upplösning och jämn slow motion med fullständig AF-prestanda. Alla som vill ha högsta 4k-kvalitet kan använda 4k HQ-läge för att återge fantastiska detaljer i bildfrekvenser upp till 30p genom intern översamplad 8k-inspelning.

  • 8k RAW intern inspelning upp till 29,97 b/s (ej beskuren)
  • 8k intern inspelning upp till 29,97 b/s (ej beskuren) med 4:2:2 10-bitars Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bitars HDR PQ (H.265)
  • 4k intern inspelning upp till 119,88 b/s (ej beskuren) med 4:2:2 10-bitars Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bitars HDR PQ (H.265)
  • 4:2:2 10-bitars med Canon Log eller 4:2:2 10-bitars HDR PQ-utmatning via HDMI i 4k med 59,94 b/s

Användarnas efterfrågan har medfört att EOS R5 har fått en joystick förutom Touch and Drag AF på den 3,2 tum stora vinklingsbara touchskärmen med en upplösning på 2,1 miljoner punkter. Dual Pixel RAW stöds också, och då kan korrigering av fokus och kontrast i bakgrunden samt ändring av ljussättning i porträtt göras efter att man tagit fotot – något som förstärker de kreativa möjligheterna. Den 0,5 tum stora elektroniska sökaren uppdateras med 120 bilder/sekund, har en upplösning på 5,76 miljoner punkter och ger en häpnadsväckande realistisk visning av världen, jämförbar med optiska sökare.

EOS R6: Fantastiska resultat
EOS R6, precis som EOS R5, visar upp EOS R-systemets fantastiska möjligheter och ger entusiasterna möjlighet att ta knivskarpa bilder och spela in filmsekvenser handhållet. EOS R6 har klassledande hastighet och fullformatskvalitet, är kraftfull och flexibel och överträffar med råge de krav som ställs av entusiaster och halvprofessionella fotografer inom alla genrer. Sport- och naturentusiaster kan fånga snabba händelser på ett pålitligt sätt genom att använda en hastighet på upp till 20 bilder per sekund1, få flexibilitet med upp till 6 072 valbara AF-punkter och automatiska AF-spårningslägen för ansikten, ögon och djur. CMOS-sensorn på 20,1 megapixlar delar många tekniker och prestationer med EOS-1D X Mark III och erbjuder 100–102 400 auto ISO-område. Då kan klara bilder i riktigt tuffa svaga ljusförhållanden tas, till exempel vid bröllop och inomhusevenemang, något som ger ytterligare flexibilitet och valmöjligheter.

Innehållsskapare kan nu uppfylla det allt större kravet på att ta både fantastiska stillbilder och rörliga bilder – EOS R6 kan filma med 4k UHD-upplösning på upp till 59,94 bilder per sekund via översampling från 5,1k. Slow motion-inspelning med AF-support och Full HD upp till 119,88 bilder per sekund ger fantastiska resultat. Under filminspelning kan zebravisning användas som vägledning för exponeringsjustering – speciellt värdefullt i förhållanden där resultatet oftast blir överexponerat. Med möjlighet till intern inspelning i 8-bitars H.264 eller 10-bitars YCbCr 4:2:2 H.265 och Canon Log, får alla del av den ultimata flexibiliteten vid efterbearbetningen.

Den 0,5 tum stora elektroniska sökaren med 3,69 miljoner punkter och ett maximalt uppdateringsintervall på upp till 120 bilder per sekund ger minimal slutarfördröjning, perfekt vid sportfotografering. Sökaren ger en transparent och svarsvillig visning av de objekt som fotograferas. Och den vinklingsbara 3 tum stora LCD-skärmen med 1,62 miljoner punkter uppmuntrar tagning från kreativa vinklar. Dubbla kortplatser innebär att man kan ha 2x SD UHS II-kort och spela in på båda korten samtidigt, med möjlighet att göra inspelningar i olika format med tanke på säkerhet, trygghet och hastighet.

Tre nya EOS-tillbehör presenteras

LP-E6NH
Ett nytt batteri med längre livslängd medföljer EOS R5 och EOS R6 och är kompatibelt med alla befintliga kameror som använder batterier i LP-E6-serien. LP-E6NH ersätter LP-E6N, med 14 % större kapacitet för 2 130 milliamperetimmar, så att man kan göra längre tagningar och bibehålla kompatibilitet med befintliga produkter och tillbehör.

BG-R10 batterigrepp
Ger utökad och ostörd fotografering med EOS R5 och EOS R6 – perfekt vid bröllop, ute i naturen och för nyhetsreportage. Det nya batterigreppet möjliggör strömförsörjning till kamerahusen via två batterier (LP-E6/N/NH). Greppet har också dubbla kontroller för att underlätta vertikal fotografering.

WFT-R10
En Wi-Fi-sändare i batterigreppsstil och 2×2 MIMO-antenner för snabbare och större överföringsräckvidd, kompatibel med EOS R5. WFT-R10 har även förstärkt nätverksbearbetning genom SFTP via Wi-Fi och inkluderar en gigabyte-hastighet via Ethernetport.

EOS R5 kommer att finnas tillgänglig från augusti 2020, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 52 199 kronor. EOS R6 kommer att finnas tillgänglig från september2020, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 31 299 kr. Från september kommer även ett EOS R6 + RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kit att finnas tillgängligt, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 35 499 kr.

Canon lanserar också fyra nya RF-objektiv och två extendrar: RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 600mm F11 IS STM, RF 800mm F11 IS STM, RF 100-500mm F4.5–7.1L IS USM, EXTENDER RF 1.4x och EXTENDER RF 2x. Dessutom lanseras imagePROGRAF PRO-300, en A3+-skrivare med alla de kvalitetsfunktioner som finns i den prisbelönta imagePROGRAF PRO-serien.

Viktiga egenskaper:

EOS R5:EOS R6:
45 megapixels fullformatssensor20,1 megapixels fullformatssensor
Upp till 20/12 bilder per sekundUpp till 20/12 bilder per sekund
Inbyggd bildstabilisering upp till 8 stegInbyggd bildstabilisering upp till 8 steg
Dual Pixel CMOS AF IIDual Pixel CMOS AF II
ISO-område 100–51 200ISO-område 100-102 400
8k-film 30p 12-bitar (full bredd)4k-film 60p 10-bitar, Full HD 120 bilder/sek
Elektronisk sökare med 5,76 miljoner punkterElektronisk sökare med 3,69 miljoner punkter
3,2 tums vinklingsbar LCD med 2,1 miljoner punkter3 tums vinklingsbar LCD med 1,62 miljoner punkter
Dubbla kortplatser (1x CFexpress, 1x SD UHS II)Dubbla kortplatser (2x SD UHS II)
Display på ovansidan och AF joystickAF joystick
Inbyggd 5 GHz Wi-Fi med trådlös sändare (WFT-R10) som tillvalInbyggd 2,4 GHz Wi-Fi och FTP
BluetoothBluetooth
USB-laddning och ström via PD-E1USB-laddning och ström via PD-E1
Kamerahus endast 650 g (738 g med batteri/minneskort)Kamerahus endast 598 g (690 g med batteri/minneskort)

1 Villkor för serietagning med upp till 20 eller 12 bilder per sekund:

Mekanisk slutare/elektronisk 1:a ridå:
Upp till cirka 12 bilder/sek med AF/AE-spårning. När RF-bjektiv och vissa EF-objektiv används. På Canons officiella webbplats finns en lista med kompatibla objektiv. Hastigheten för bildserietagning varierar i upp till 3 steg, beroende på batterityp, kvarvarande batteriladdning, antal batterier, vilket objektiv som används, temperatur, inställning för inbyggd Wi-Fi (On/Off), och oavsett om du använder ett batterigrepp och en trådlös filsändare (endast EOS R5), ett nätaggregat eller USB-nätadapter. Förutom ovanstående faktorer kan maximal bildserietagningshastighet minska på grund av slutartid, bländare, användning av blixt, flimmerreducering, motivförhållanden och ljusstyrka (speciellt på en mörk plats).

Elektronisk slutare:
Upp till cirka 20 bilder/sek med AF/AE-spårning. Gäller vissa RF-/EF-objektiv när bländaren är helt öppen. På Canons officiella webbplats finns en lista med kompatibla objektiv. Bildserietagningshastighet varierar beroende på slutartid, bländarinställning, bländarförhållande under bildserietagning, motivförhållanden, ljusstyrka (speciellt i dunkel) och vilket objektiv som används.

2 Världens bästa bildstabilisering cirka 8,0 steg.
Bland alla digitala kameror med utbytbara objektiv. Per den 9 juli 2020 (enligt Canons undersökningar). Baserat på CIPA-standard, 8,0 steg med RF 24-105mm F4 L IS USM och enbrännviddpå 105 mm. Beroende på inköpstillfälle kan objektivets firmware behöva uppdateras. Bildstabiliseringsprestandan för EOS R6 är densamma som för EOS R5.

3 Världens snabbaste AF fokuseringshastighet på 0,05 sek
Bland digitala kompaktkameror med utbytbart objektiv som har motsvarande 35 mm fullformatsbildsensorer med AF fasförskjutningsavkänning i bildplanet och kontrastavkännande AF. AF-hastigheten för EOS R6 är densamma som för EOS R, EOS RP och EOS R5. Finns på marknaden fr o m den 9 juli 2020. (Enligt Canons undersökningar.) Beräknat utifrån resulterande AF-hastighet uppmätt enligt CIPA-riktlinjer. (Varierar beroende på tagningsförhållanden och vilka objektiv som används.) Intern mätmetod.
[Mätningsförhållanden]

Fokuseringsljusstyrka: EV 12 (rumstemperatur, ISO 100)

Fotograferingsmetod: M

Använt objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (med brännvidd 24 mm),

Tagning av stillbild med avtryckare,

AF-metod: 1-punkts autofokus (med central AF-punkt)

AF: One-Shot AF

4 Den första EOS-kameran som kan erbjuda Minimum EV för AF på EV-6,5
Bland alla Canons digitala kameror med utbytbart objektiv. Per den 9 juli 2020 (enligt Canons undersökningar). Enligt Canons standard.

5 Under stillbildsfotografering, med ett f/1,2-objektiv, central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C, ISO100. Exklusive RF-objektiv med utjämnande oskärpa.

6 Högsta upplösning någonsin för EOS-kameror
Bland alla Canons digitala kameror med utbytbart objektiv. Per den 9 juli 2020 (enligt Canons undersökningar). Enligt Canons test i enlighet med CIPA-riktlinjer med ISO 12233 upplösningsstandard.

7 Horisontellt: 100 % × vertikalt: 100 % (ungefärligt maximum) täckning av AF-område
Gäller när motivbild visas och ansikts-+spårnings-AF-läget är aktivt med RF-objektiv (förutom RF 600mm F11 IS STM/ RF 800mm F11 IS STM och Extender RF), EF-objektiv (exklusive vissa aktuella produkter), EXTENDER EF (III) (beror på AF-områdesläget för masterobjektivet). Vissa scener och motiv kanske inte är tillämpliga. Detaljer om kompatibla objektiv finns på Canons officiella webbplats.

8 Wi-Fi-användning och frekvenser kan vara begränsade i vissa länder eller regioner.

9 Användare måste ha konton med Google Photos eller Adobe Creative Cloud för att kunna använda den här funktionen och måste i förväg registrera sig på image.canon. 

Prylar | Canon EOS R5 och EOS R6 – överlägsen prestanda och gränslös kreativitet
Örebroguiden

Källa: Canon

You must be logged in to post a comment Login