Bunkern höll finissage för utställningen Aspiration & hopes

Av den 30 december, 2017

Fredagen den 29/12 höll kulturföreningen bunkern finissage för Jonas Silfversten Bergmans utställning Aspiration & hopes.

Jonas som började sin konstnärskarriär på Örebro Konstskola och har sedan lett honom till Konsthögskolan i Bergen och Umeå Konsthögskola där han tog sin mastersexamen. Jonas är nu mer verksam i Malmö och jobbar mycket mellan måleri, fotografi och tryck.

Örebroguiden fick en pratstund med Jonas under finissagen.

Det är alltså dags att avsluta din utställning Aspiration & hopes hur har den varit?
– Ja det är finissage nu efter en månads utställning, det är kul att passa på nu när många är hemma över jul så de kan få möjligheten att se utställningen.

Du kommer från Örebro är det inte så?
– Det stämmer jag är född och uppvuxen i Örebro, jag har också studerat på Örebro Konstskola. Så det känns kul att få ställa ut här i Örebro där allt började, man upptäcker att det är många som följt en från starten som får möjlighet att se utställningen.

Du använder en speciell teknik i den här utställningen berätta mer om den.
– Det är mycket screentryck vilket jag jobbat mycket med de två senaste åren, framförallt blandningen av screentryck och måleri tillsammans vilket denna utställning bygger på.

– Just i de här konstverken har jag börjat med att göra en målning som bakgrund där jag sedan screentryckt en bild över, sen har jag valt att trycka den på lite olika sätt för att få olika ytor och utseenden där bilden ibland blir väldigt tydlig och andra gånger blir väldigt diffus. Jag har helt enkelt experimenterat med trycket precis som jag gjort med målningen som ligger som bakgrund.

Du har jobbat en del med fotografier i den här utställningen är det något du brukar göra?
– Utgångspunkten här har varit foton som jag samlat på mig och det är oftast så som jag jobbar, när jag är ut och reser eller promenerar har med mig en kamera eller telefonen för den delen och samlar på mig bilder som jag sedan sitter och går igenom när jag sitter i ateljén för att se vad jag kan göra med dem.

– Jag utgår nästan alltid från ett fotografi när jag skapar ett verk som jag har som referens, ibland följer jag bilden till fullo och ibland släpper jag den någonstans under processen det är lite olika.

I denna utställning utforskar Jonas det industriella i vardagen och globaliseringen, utställningen anordnades av Kulturföreningen Bunkern och jag fick även en stund med Petter Nilsson medlem i Konst Bunkern.

Berätta lite om Bunkern.
– Bunkern startade som ett löst ateljékollektiv som för drygt två år sedan bildade en förening för att kunna arbeta mer med evenemang och liknande, för drygt ett år sedan fick vi större lokaler och fick då möjligheten att bygga ett galleri så detta är tredje eller fjärde utställningen som vi arrangerar här. Så Bunkern är både en plats där vi arbetar och hjälper varandra med vår konst samt att vi hjälps åt att driva galleriet och utställningsverksamheten, så det är lite svårt att definiera vad det är egentligen.

Hur ser planerna för galleriet ut framöver?
– Vi är tio stycken i gruppen och tanken är att vi kommer göra månadsutställningar och att varje medlem har en månad att ansvara för, det kommer alltid att vara jättevarierande och man kommer aldrig veta vad man kommer att se.

– Det är sagt att om vi bjuder in en konstnär så kommer vi inte lägga oss i vad de ställer ut, utan att det är upp till dem att bestämma. Så framöver blir det en utställning i månaden tills vi bestämmer oss för någonting annat. När det är utställning i galleriet så är det också utställning i Paviljong Lux så det blir alltid dubbelutställning så att säga.

Jag tycker att om man är lite konstintresserad så skall man passa på att kolla in Bunkerns utställningar, då man försöker visa ung bra konst.

Bunkern hittar man på Kyrkogatan 13 i Örebro.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login