Brynolf & Ljung bjuder på streetmagi i stort format

Av den 13 november, 2019

På fredag 15 november kommer Brynolf & Ljung till Örebro Konserthus med sin show Cirkeln, showen är nu inne på sin sista säsongen och när detta skrivs finns bara ett fåtal biljetter kvar till fredagens föreställning.

Örebroguiden kontaktade Peter och Jonas för att få veta mer om dem och showen.

Hur känns det inför showen i Örebro på fredag?
– Det känns kul, jag tror att det är näst in till slutsålt så det känns jättekul, säger Peter.

Varför började ni med magi?
– Jonas började lite tidigare än mig, han började vid 17 års ålder och jag vid 19. På den tiden gick det ett tv-program som hette Magiskt med Hans Crispin och det programmet såg vi på varsitt håll och hos oss väckte det nog ett lite större intresse än bland de flesta andra, säger Peter.

– Det var inte så att man började trolla direkt, men det fanns där i bakhuvudet och något år senare i mitt fall så dök möjligheten upp. Min bror höll på med att jonglera och han köpte en jongleringsbok över nätet, detta var precis i början av näthandeln så vi skulle pröva om det funkade med hjälp av mammas kort och jag sa att han skulle kolla om det fanns någon trolleribok för det kunde vara kul att kunna göra några trick.

– Så vi köpte en bok, jag och min bror, samtidigt fanns det en herre som hette Barnando i Bromölla som sålde trollerirekvisita, så min bror började åka dit och köpa grejor och fler böcker. Jag vet inte riktigt hur det kom sig men det blev jag som tog över det hela och sen blev det jag som åkte dit.

– Men själva ursprunget är i alla fall programmet Magiskt.

Var träffades du och Jonas?
– Vi hade träffats tidigare vi trolleri communityn men det var i Göteborg som vi blev vänner, vi var båda med i Göteborgs magiska klubb båda två och det var där vi utvecklade den vänskap som sen övergick till att vi började jobba ihop, säger Peter.

Hur länge har ni jobbat ihop?
– Nu är det typ 15 år som vi jobbar ihop, det var 2005 som vi gjorde det första betalda giget, säger Peter.

Streetmagin skiljer sig ju från den traditionella scenmagin, hur har ni sytt ihop det?
– Det vi har gjort i showen är att plocka upp streetmagin på scenen och gjort den i ett större format, vilket oss veterligen inte gjorts tidigare i den här skalan. Det har blivit väldigt bra men vi har fått jobba väldigt mycket med det, för frågan man får ställa sig är att hur får man det att fungera på scen , ett det blir ju ett annat forum och två hur gör man det här synligt så att publiken inte upplever att man suttit och tittat på en skärm i två timmar vilket inte är meningen. Vi vill att man skall känna att man sett en liveshow som förstärkts av skärmarna, säger Peter.

Hur gick ni vidare från traditionell magi till streetmagi?
– När man börjar trolla så är det med så kallad close up vilket är utgångspunkten för streetmagi, utifrån det så utvecklade vi vårt scenkoncept tillsammans. När vi sedan skulle göra tv så gick vi igenom vilka bra tv-program som fanns i trollerivärlden och vilka var dåliga, hur såg de olika programmen ut och ut utifrån det formades vårt streetmagikoncept så som vår streetmagi ser ut idag har utformats för tv, säger Peter.

–Jag vill backa lite här. Du sa att vi utgick från den traditionella scenmagin men den har vi aldrig ägnat oss åt, trolleri på scen har vi gjort men aldrig jobbat med traditionellt scentrolleri. Vi har alltid jobbat med eget material och egna shower som sett ganska annorlunda ut mot hur trolleri set ut generellt, säger Jonas.

Vad kan Örebroarna förvänta sig när de går på er show på fredag?
– Cirkeln är en föreställning som handlar om osannolika sammanträffanden och känslan där man tänker att det här kan inte vara en slump. Vi tar vårt tv-program och gör det live, så det är en ganska annorlunda show, det är första gången som vi vet att man kunnat ta upp streetmagi i det här stora formatet och ändå lyckats behålla närheten till publiken. Till exempel tar vi upp cirka 40 personer på scenen, vi har också en bildproducent och fem kameror med kamerateam så det skall kännas lite som att man är med i ett tv-program när man ser föreställningen, säger Jonas.

För er i Örebro som inte lyckas få biljett så går föreställningen i Västerås den 8 december.

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Brynolf & Ljung bjuder på street magic i stort format
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login