Brittisk vintervärmare populär bland den svenska julölen

Av den 10 november, 2018
Fuller's Old Winter Ale och nyheten Fuller's Winter Brew

Sverige har likt England haft en lång tradition för öl när det kommer till de vintrigare månaderna. Stilen är ofta, trots de olika länderna, något mörkare, fylligare och sötare. Sedan tidigare är brittiska Fuller’s Old Winter Ale en populär julöl på den svenska marknaden och i år får ölet sällskap av nyheten Fuller’s Winter Brew.

Den svenska julölstraditionen står ofta för en ölstil som är mörkare och mer smakrik, till stor del handlar det om att ölet behöver kunna matcha den salta och feta maten som julen ofta innebär. I England däremot finns en tradition av så kallade ”winter warmer” eller ”old ale”, en öl som inledningsvis bryggdes för att passa den mörkare och kallare årstiden. Här introducerades mer fylliga smaker än en klassisk ale, gärna med toner av knäck och brittisk fruktkaka. En öl som ska vara värmande i det kalla klimatet med andra ord. Brittisk winter warmer, old ale eller svensk julöl, stilmässigt påminner de ganska mycket om varandra och det är möjligt att det är orsaken till att de brittiska ölerna går så bra på den svenska marknaden.

Fuller’s Old Winter Ale ökade med 46 % i försäljning under 2017 i jämförelse med 2016 och i år får ölet sällskap av nyheten Fuller’s Winter Brew när Systembolaget startar sin julölsförsäljning den 1 november.

Fuller’s Old Winter Ale är fylligt, rik på malt och torkad frukt men åt det torrare hållet, det är ju ändå en brittisk ale det här. Ölet har också inslag av knäck, nougat, nötter och chokladtoner. Det finns också en lätt sötma som påminner om brittisk fruktkaka och pomerans. Den brittiska ölen har blivit något av en klassiker till det svenska julbordet och smakerna i ölet möter den svenska julmaten väl. Servera den till julbordets delikatesser eller till skinkmackan dagen efter, bäst passar ölet till fläsk- eller nötkött och till ostbrickan.

Nyheten Fuller’s Winter Brew går, precis som vintervärmaren Fuller’s Old Winter Ale, i en maltig och sötfruktig stil. Men då Fuller’s Winter Brew får ligga i minst två månader på sin jästfällning innan buteljering får ölet en djupare och fruktigare smak. Ölet buteljeras sedan med jästen i flaskan vilket gör att ölet fortsätter att utvecklas över tid. Ölet har en rik och fyllig karaktär medan malten bidrar till en balanserad öl i klassisk Fuller’s-stil. Ölet är kraftfullt och komplext, stilen känns igen från Old Winter Ale men här finns mer kraftfulla och komplexa toner med en tydligare beska och ett avslut med toner av choklad. Här ligger alkoholhalten något högre, 6,3 procent.

Fuller’s Old Winter Ale
27,90 kr, artnr 11640, tillfällig lansering julöl, 5,3%
Humle: Target, Challenger, Northdown
Malt: Crystal

Fuller’s Winter Brew
29,90 kr, artnr 10729, tillfällig lansering julöl, 6,3%
Humle: Goldings
Malt: Amber, Chocolate, Crystal, Pale

Mat & Dryck | Vintervärmare
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login