Bra deltagande i Barnvagnsmarschen

Av den 11 maj, 2019

Idag gick RFSU:s evenemang Barnvagnsmarschen av stapeln i Örebro med ett 30 tal barnvagnar som deltog förutom i Örebro gick marschen på ett flertal platser i Sverige.

Jag fick en pratstund med Marina och Ester två av initiativtagarna för marschen i Örebro.

Vad handlar den här marschen om?
– Marschen är till för att uppmärksamma mödradödlighet som pågår i hela världen kvinnor på flykt är fortfarande gravida och behöver mödravård vilket det läggs väldigt lite resurser på, vi ser också runt om i världen att det sker också flera inskränkningar i aborträtten och många vill bestämma över kvinnors kroppar vilket leder till problem för främst kvinnor, säger Ester.

– Även om vi har fantastisk mödra och förlossningsvård i Sverige men så som barnmorskorna har det idag så ökar också trycket på dem och försvårar deras arbetssituation vilket leder till att mödravården blir sämre vilket kvinnorna och barnen får lida för, fortsätter hon.

Jag fick även några röster om varför man ställer upp i en sådan här marsch.

Rebecka Roberg
– För att uppmärksamma politiker att driva den här fråga mer internationellt men också nationellt så klart.

Emma Linea Viiri
– Jag tycker att det är en väldigt viktig fråga det här med mödradödligheten och så är det en rolig grej för barnen, det är också viktigt att de får vara med i en demonstration och uppleva det.

Dagens marsch gick från Våghustorget till stadsparken där det bjöds på fika.

Bilder från Marschen.

Karl-Johan Sandberg, Hälsa | Barnvagnsmarschen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login