Bongo Band vill sprida den afrikanska kulturen

Av den 14 januari, 2018

En grupp afrikanska musiker och dansare från hela Sverige har slutit sig samman med Örebro som utgångspunkt, de kallar sig Bongo Band och framträdde förra lördagen på Folk at Heart.

Jag möter upp med Bachir, Tresor och Christine på vårt kontor för att få veta mer om Bongo Band.

Hur startade projektet Bongo Band?
– Iden till att skapa ett band uppstod när jag och Bachir träffades 2015, vi köpte några trummor och Bachir bjöd in några av sina vänner att spela, säger Christine. Jag kom på namnet Bongo Band och efter ett idogt letande efter en passande lokal där man både kunde dansa och spela trummor utan att störa någon så hjälpte tillslut Medborgarskolan till med en jättefin lokal.

– Med den nya lokalen bestämde vi oss för att göra någonting större och nu utgår Bongo Band från Örebro, säger Bachir. Vi vill göra något bra för framtiden med Bongo Band, så vi hjälper varandra med olika saker och det finns många planer att genomföra.

– Vi började smått och sen har bandet fått växa förnärvarande är vi cirka 11–12 stycken bandet, säger Christine.

– Projektet handlar också om att göra skillnad i Örebro, jag började med dansen och startade en grupp som heter United Crew för jag såg en massa ungdomar som gjorde dumma saker för att de inte hade någonting att göra, säger Tresor. Nu tänker vi göra samma sak med trummorna, att lära ungdomar spela så de kan få en mer meningsfull fritidssysselsättning istället för att slåss och ställa till oreda.

– Som man redan sagt så är Bongo Band inte bara vi i Örebro vi många kontakter över hela Sverige och det bara växer hela tiden, säger han. Även dans delen växer hela tiden och vårt mål är att sprida den afrikanska kulturen med sin glädje, dans och musik för att skapa lite värme i Sverige.

Så vad ligger närmast för Bongo Band?
– Vi kunde visa upp mycket på Folk at Heart men det är inte tillräckligt, vi kommer att göra ännu större shower för att verkligen visa upp den afrikanska kulturen och vi gör det med våra hjärtan och vi gör det tillsammans, säger Bachir.

– Det finns ett projekt som vi inte vet hur lång tid det kommer att ta och genomföra, men det handlar om att visa upp den afrikanska historien i en dans och musikföreställning, men vi kommer att genomföra det, säger Tresor.

Vilka trummor är det ni använder i Bongo Band?
– Det är Djembe, Boun-doun och maracas som används, säger Bachir.

Vad har ni gjort för spelningar tidigare?
– Den senaste spelningen var nu på Folk at Heart men dess förinnan har vi spelat på Musikhjälpen i Örebro, olika Reggaefestivaler och så gjorde vi en utomhuskonsert vid Stjärnhusen här i Örebro, säger Bachir.

Vilka är det som är med i Bongo Band just nu?
– Det är jag Bachir, Tresor, Matar, Papis, Josef, Koto, Mbay, Moiz, Adama och Lamine som spelar trummor och Mamy, Fatim och Crici som dansar, säger Bachir.

Jag önskar Bongo Band lycka till och ser fram mot att se mer från dem.

Bilder från spelningen på Folk at Heart.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login