Bollingers röda stolthet kommer till Systembolaget

Av den 5 september, 2018

Detta röda vin från Champagne är en raritet och den 7 september lanseras 360 flaskor av La Côte aux Enfants 2014 på Systembolaget. Detta stilla röda vin är väl värd all uppmärksamhet med dess häpnadsväckande fruktkoncentration och kraftfullhet – givetvis i kombination med distriktets sedvanliga mineralitet och syra.

La Côte aux Enfants 2014 består till 100 % av druvan Pinot Noir som vuxit på en knapp fyra hektar stor odlingsyta. Skörden var således inte stor vilket gör vinet ännu mer attraktivt. Även om odlingsytan är liten är växtläget storslaget, en naturlig amfiteater på de vackra sydsluttningarna endast ett stenkast från Bollingers huvudkontor i Aÿ. Druvorna handplockades, vinifierades på traditionellt sätt och fick sedan vila åtta månader på små ekfat före buteljering.

– La Côte aux Enfants är ett unikt vin då det är ett stilla rött vin som endast produceras de åren skörden anses tillräckligt bra. I år lanseras 360 flaskor i Sverige och endast 5000 flaskor i hela världen vilket även gör Sverige till dess största konsument, säger Beatrice Giese produktchef för Bollinger hos Arvid Nordquist.

Gran Cru byn Aÿ är legendarisktack vare att kung Henri IV en gång i tiden vistades här och älskade byns röda viner. De röda vinerna från Aÿ har sen dess varit kända för att vara de mest kraftfulla i Champagne. Hemligheten bakom dess kraftfullhet ligger inte enbart i tillverkningen utan också i att druvan Pinot Noir får växa där den trivs som allra bäst.

– En viktig detalj i smakupplevelsen av vinet är dess mineralitet som är så typisk för en välgjord champagne. Mineraliteten kommer från att druvorna vuxit på den kritrika jordmånen som är kännetecknande för champagnedistriktet, tillägger Beatrice.

Vinet har en vacker lila-röd färg med eleganta aromer av röda vinbär, svarta vinbär, läder och torkade fikon. Smaken inleder med eleganta toner av körsbär, svarta vinbär, peppar, klöver och en härlig mineralitet. I avslutet kan man även finna toner av kakao och lakrits. La Côte aux Enfants bör drickas inom fem år om man ska avnjuta dess fruktighet men kan även lagras ett par år till för den som gillar ett vin med mer mognad. 

Bollinger La Côte aux Enfants 2014, 789 kr, art.nr 95844, 360 flaskor

Mat & Dryck | Bollinger La Côte aux Enfants 2014
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login