”Blue Air” av Paula Stenström Öhman hos Örebro länsteater

Av den 5 november, 2019

Den kritikerrosade och prisbelönta duon bakom scenkonstkompaniet Lumor, Paula Stenström Öhman & Oskar Thunberg, har skapat en ny föreställning till Örebro länsteater. Det är en vardagsthriller och ett maniskt drömspel som tar sig an ämnen kring svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan. 

En ömsint resa genom en samtida verklighet, från själens mörkaste skrymslen och vidare upp i det blå.

Premiär 7 december på Örebro Teater.
Under en sommar rasar en förtvivlad saknad i Rita. Motivet har skiftat, ingenting går längre ihop. Driven av en oändlig längtan och stigande oro söker hon efter det som gått förlorat. Hon slutar sova, sköta sitt arbete och ta hand om sin son Sammy. Folk blir obekväma och nervösa. Vad är det som har hänt? Varför går hon runt i skogen och lyssnar på musik? Har Rita blivit galen? Och vem är Valentin?
På ortens psykiatriska klinik träffar Rita andra som också tappat fotfästet. Några är patienter, några är anhöriga och personal, några svävar mellan liv och död. En kväll inträffar en våldsam incident som sätter en kedja av minnen och händelser i rörelse bakåt och framåt i tiden. Rita är vårt opålitliga vittne. Och snart är ingenting sig likt.

Paula Stenström Öhman är ett av de senaste årens mest omtalade dramatikernamn, med pjäser som ”People Respect Me Now”, ”Jag tror på dig Anita” och ”Ocean” bakom sig. Hon fick Svenska Ibsenpriset 2016 och Henning Mankells stipendium 2015. Men det här är första gången Paula skriver för Örebropubliken.

”Jag blev väldigt glad när jag fick frågan från Örebro länsteater. Tidigt kom idén att skriva en hybrid mellan drömspel och dokumentär om psykisk ohälsa utifrån tankar om kontrollförlust och en välfärd i sönderfall. Hur vi ser på det vi kallar svaghet. Som drömmar, skörhet, sorg och fantasi. På ytan har vi det bra, men i takt med den ökande ojämlikheteten mår allt fler allt sämre – i alla samhällsklasser. Inte minst unga. En skriande otillräcklighet. Samtidigt drar vi ner på omsorgerna och skyller på individens inre brist, de sjuka bär ’felet’ inom sig. Ingen frågar längre varför. Som vi sett exempel på är den yttersta konsekvensen av en sådan människosyn våld. Det kändes akut” säger dramatiker Paula Stenström Öhman.

Paulas säregna estetik som sammanblandar dokumentär trovärdighet med teatral lekfullhet har gjort stor succé i hela landet. Med spänning och stämningsfull fingertoppskänsla skapar hon tillsammans med regissören Oskar Thunberg även denna gång ett tankeväckande samtidsdrama med ett ensemblespel som inte lämnar någon oberörd.

”Arbetet med skådespelarna är speciellt på flera sätt. Pjäsen kräver att de visar hela sitt register: från komisk tajming till psykologiskt djup. Var och en av dem spelar en hel uppsättning roller som är skrivna just för dem. Det är verkligen ett mästarprov!” Säger Oskar Thunberg, regissör för ”Blue Air”

Kultur | ”Blue Air” av Paula Stenström Öhman hos Örebro länsteater
Örebroguiden

Källa Örebro Länsteater

You must be logged in to post a comment Login