Black Friday – så ser Örebroarna på rean

Av den 24 november, 2020

Den 27e november är det dags för den omtalade reahögtiden Black Friday, inför årets Black Friday har Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt genomfört en nationell undersökning kring inställningen till den stora readagen. 

Bland annat visar undersökningen att 37 procent av örebroarna planerar att handla på Black Friday och i snitt planerar man att spendera 3 200 kr. Undersökningen visar även att 37 procent av örebroarna känner sig otrygga inför att handla i fysiska butiker under Black Friday på grund av Corona-situationen, och nästan hälften (48%) kommer välja online-shopping framför att handla i fysiska butiker. 

För de som planerar att handla gäller det att ha koll som konsument – många butiker lockar med sänkta priser. Enligt Prisjakts statistik kan man se att var femte produkt (19,49 %) gick upp i pris inför Black Week 2019, för att sedan rabatteras på Black Friday.

…………….

Nästan var femte parfym, jacka och löparsko gick upp i pris under Black Friday – Bästa tipsen för att inte bli lurad 

Snart är det dags för årets stora reahögtid – Black Friday – att gå av stapeln. En färsk undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt visar att 37 procent av örebroarna planerar handla på Black Friday och i snitt planerar man att spendera 3 200 kr*. Många butiker lockar med sänkta priser, men det gäller att ha koll som konsument. Bland annat gick nästan 20% av alla parfymer, jackor och löparskor upp i pris under fjolårets Black Friday**.

De senaste restriktionerna från Folkhälsomyndigheten innebär att en stor del av handeln under Black Week och Black Friday kommer ske online. För de svenskar som i år planerar att handla på nätet gäller det att hålla koll på butikerna och deras prissättning för att se till att man gör ett bra köp. Enligt Prisjakts statistik kan man se att var femte produkt (19,49 %) gick upp i pris inför Black Week 2019, för att sedan rabatteras på Black Friday***. Men trots att flertalet butiker ändrar sina priser frekvent för att få rabattsatser att verka högre än vad den faktiska prissänkningen är, går det fortfarande att fynda.

Under Black Friday kan man verkligen göra stora fynd – om man vet vad man är ute efter och planerar sina köp. Man ska dock passa sig för att tro att alla varor går ner i pris, för det stämmer inte. Vi kan se att en del butiker höjer priserna inför Black Week – för att sedan framställa det som att rabatten är större än den faktiskt är på Black Friday. Jag rekommenderar alla att göra sin research inför Black Friday och sätta prisbevakning på de produkter du är intresserad av att köpa. På så sätt ökar chansen att göra en bra deal, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights.

Enligt undersökningen från Sifo toppar kategorierna kläder och skor (63%), elektronik (27%) och hörlurar/musik (25%) örebroarnas lista över vad de är mest intresserade av att handla under Black Friday i år. Bland dessa populära kategorier syns stora skillnader i rabattsatser. Prisjakts statistik från fjolårets Black Friday visar att nästan var femte produkt gick upp i pris inom produktkategorierna parfymer, jackor och löparskor. Men inom kategorierna mobiltelefoner och tv-apparater fanns det större utrymme att göra en bra deal – drygt varannan produkt inom dessa kategorier minskade i pris under Black Friday.

– Vi kan se en tydlig skillnad i rabatter mellan olika produktkategorier. Vi ser till exempel att hörlurar fick sänkta priser under förra årets Black Friday i mycket större utsträckning än laptops. Men oavsett om man väljer att handla på Black Friday eller under andra reaperioder så gäller det att granska butikernas erbjudanden, och fundera på om man verkligen är i behov av produkten, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights.

Topp fem kategorier örebroarna planerar att fynda under Black Friday****
  1. Kläder och Skor (63%)
  2. Annan elektronik (27%)
  3. Hörlurar/Musik (25%)
  4. Mobil (23%)
  5. Köksutrustning och köksmaskiner (18%) 
Tips från Prisjakt inför reahögtiden

Bra produkter att fynda under Black Friday

Enligt Prisjakt var produkterna med stor prisnedgång under fjolårets Black Friday bland annat handdukar (-22,22 %), sexleksaker (-19,79%) och fiskespön (-15,44%). För den med gaming-intresse kan det även fyndas, då exempelvis dator och tv-spel hade en prissänkning med drygt 9 procent under Black Friday 2019 jämfört med en vanlig dag i november.

Produkterna du ska passa dig för att införskaffa under Black Friday
Däremot är det klokt att vänta med att klockor (-2,96%) och bärbara datorer (-2,64%), i alla fall om man ska tro fjolårets statistik. Personer som är ute efter att fynda parfym bör också se upp, då kategorin enbart var 4,89 procent billigare än en vanlig dag, samt för att var fjärde (25,7 %) produkt till och med gick upp i pris på rean.

Passa på att köp dina julklappar under Black Week

De som får lön den 25:e kommer i år kunna handla med påfyllt lönekonto under Black Week och i synnerhet på Black Friday. För de som är ute efter julklappar eller gåvor till sig själv kan därför dessa reor vara bra tidpunkter att handla på.

– Jämför innan du handlar

Håll koll på prisutvecklingen på de produkter du är intresserad av att köpa och sätt upp bevakningar via tjänster som Prisjakt. Passa även på att prisgranska butikerna innan du slår till.

Ytterligare statistik från Kantar Sifos & Prisjakts undersökning

–  I Prisjakts undersökning uppger 37 procent av örebroarna att de känner sig otrygga inför att handla i fysiska butiker under Black Friday på grund av Corona-situationen, och nästan hälften (48%) kommer välja online-shopping framför att handla i fysiska butiker.

– Enligt undersökningen uppger 18 procent av örebroarna som troligtvis kommer handla på Black Friday att de kommer spendera 1–1000 kronor. 14 procent uppskattar att de kommer handla för 1001–2500 kronor, och 26 procent svarar 2501 kronor eller mer.

– 37 procent av örebroarna uppger att det är troligt att de kommer att handla på Black Friday i år (2020).

– 22 procent av örebroarna uppger att de handlade något under Black Friday rean 2019.

…………….

Prishistorik under Black Friday 2019 jämfört med en vanlig dag**
Mobiltelefoner: 17,1 % av produkterna gick upp i pris,  65,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 5,97 % billigare.
Hörlurar: 18,2 % av produkterna gick upp i pris, 54,5 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,25 % billigare.
TV-apparater: 23,0 % av produkterna gick upp i pris, 62,6 % gick ned och priserna var i genomsnitt 5,0 % billigare.
Jackor: 20,4 % av produkterna gick upp i pris, 49,0 % gick ned och priserna var i genomsnitt 7,13 % billigare.
Bärbara datorer: 24,8 % av produkterna gick upp i pris, 53,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 2,64 % billigare.
Paddelutrustning: 9,6 % av produkterna gick upp i pris, 79,9 % gick ned och priserna var i genomsnitt 8,95 % billigare.
Löparskor: 18,0 % av produkterna gick upp i pris, 55,4 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,23 % billigare.
Parfym: 25,7 % av produkterna gick upp i pris, 55,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 4,89 % billigare.
Dator och tv-spel: 16,2 % av produkterna gick upp i pris, 37,9 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,82 % billigare.
Speglar: 12,8 % av produkterna gick upp i pris, 66,4 % gick ned och priserna var i genomsnitt 12,71 billigare.
Sexleksaker: 12,7 % av produkterna gick upp i pris, 70,6 % gick ned och priserna var i genomsnitt 19,79 % billigare.
Klockor: 25,1 % av produkterna gick upp i pris, 45,1 % gick ned och priserna var i genomsnitt 2,96 % billigare.
Fiskespön:  7,6 % av produkterna gick upp i pris, 70,0 % gick ned och priserna var i genomsnitt 15,44 % billigare.
Handdukar: 10,5 % av produkterna gick upp i pris, 69,8 % gick ned och priserna var i genomsnitt 22,22 % billigare.

Business | Black Friday – så ser örebroarna på rean
Örebroguiden

Källa Jungrelations
*Statistik från Kantar Sifo och Prisjakts undersökning. Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel under tidsperioden 12-20 oktober 2020. Totalt har 3158 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18-79 år.
**Data från Prisjakt Price Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som rapporterar om prisändringen (%) på produkter och produktkategorier. Urvalet för undersökningen under Black Friday 2019 var totalt 920 178 produkter, under perioden 1 november jämfört med 29 november 2019. Varor som genererar intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor.
*** Prisjakt undersökte andelen produkter som gick upp i pris innan Black Week 2019, för att sedan sänkas på Black Friday. Detta gjorde man genom att kolla på prisstatistik mellan perioden 1 oktober till 24 november (dagen innan Black Week). Sedan undersökte man hur stor andel av dessa produkter som sänktes i pris på Black Friday 2019.
****Summering av samtliga svarsalternativ som angetts från första till och med femte alternativ, bland personer från Örebro län som troligtvis kommer handla på Black Friday 2020. Frågan var ”Vilken/vilka av följande produktkategorier är det störst sannolikhet att du handlar från under årets Black Friday?” följt av olika svarsalternativ.

You must be logged in to post a comment Login