Bjuder örebroarna på förhandslyssning inför prestigeturné

Av den 21 maj, 2019
Olaus Petri Vocalis i St Paul’s Cathedral i London sommaren 2017. Foto: Emil Snabb.

För två år sedan fick Olaus Petri Vocalis prestigeuppdraget att sjunga evensong i Westminster Abbey och St Paul’s Cathedral. Det gick så bra att kören bjudits tillbaka i sommar. Söndagen den 9 juni klockan 18 bjuds hemmapubliken i Örebro på en förhandslyssning av turnéprogrammet, i Olaus Petri kyrka.

– Vi vill gärna bjuda örebroarna på en förhandslyssning av den repertoar som vi ska framföra i Skottland och England under turnén i juli, säger Mats Bertilsson, dirigent. Konserten i OIaus Petri kyrka den 9 juni har därför fri entré.

Olaus Petri Vocalis är knuten till Olaus Petri kyrka i Örebro, består av 16 sångare med hög musikalisk bildning och leds av dirigent Mats Bertilsson sedan 2009. Att vokalensemblen från Örebro bjöds in att sjunga evensong i Westminster Abbey och St Paul’s Cathedral sommaren 2017 var både anmärkningsvärt och otroligt hedrande, poängterar Mats Bertilsson:

Att sjunga evensong i England är en månghundraårig tradition som utförs och vårdas med en noggrannhet som gränsar till perfektion. Det är katedralernas egna körer som har ansvaret för evensong. I enstaka undantagsfall kan uppdraget gå till en utvald kör från någon annan anglikansk katedral.

”Kom och önska oss lycka till”
Inför förra turnén var det stenhårda tester som gällde och referenser i form av tunga, engelska musikpersonligheter som gick i god för sångarna från Örebro. Den här gången har det helt enkelt kommit en förfrågan och inbjudan, eftersom det gick så bra förra gången.

Under turnén i Skottland och England kommer Olaus Petri Vocalis att medverka vid två gudstjänster i Westminster Abbey den 28 juli och sjunga evensong i St Paul’s Cathedral den 29 och 30 juli. Kören kommer även att framträda i St Giles’ Cathedral i Edinburgh och i Durham Cathedral.

Det är fantastiskt roligt och det känns också fint att bjuda hemmapubliken på det som vi ska framföra i några av den anglikanska kyrkans stora helgedomar i sommar. Kom gärna och lyssna och önska oss lycka till!

Musik | Bjuder örebroarna på förhandslyssning inför prestigeturné
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login