Björn Lycklig släpper solosingel

Av den 23 augusti, 2019

En gång i tiden var han General; frontman och sångare i det minst sagt energiska popbandet Generalerna. Med hundratals spelningar och trots att detta var före “streamingåldern” mer än en miljon streams på Spotify med hits som “Jockes kalas”.

Formellt avdankad men i praktiken peppad som aldrig förr står Björn Lycklig nu på egna ben. Det första egna albumet är inspelat och mixas och färdigställs i detta nu för släpp senare under året.

Personliga texter på svenska och med gitarrdrivna refränger laddade för folkfest är albumet ett löfte om just “Lycka”. Under åren efter att vi lagt ner bandet har jag jobbat mer bakom scenen som arrangör och som någon kallat det impressario. Ska jag nämna någon så måste det bli Amanda Ginsburg som knappa två år efter att vi inlett vårt samarbete fick ta emot en Grammis tidigare i år. Givetvis slutade jag aldrig med egen musik, och jag har skrivit låtar hela tiden; I fjol hyrde vi en stuga på landet utanför Glanshammar, jag fick med mig några av mina absoluta favoritmusiker och med ingen mindre än Zebo Hillborg – som för tjugo år sedan själv var något av en fixstjärna “Bakom dina solglasögon” utnämnd till producent spelade vi in rakt upp och ner för att fånga live-känslan och direktheten som jag ville åt.

I anslutning till Björns 30-års-fest-festival som kommit att engagera inte mindre 16 artister och DJ:s i hemstaden Örebro den 24 augusti släpps “Katten (dansar på din madrass)” – som något av Björns egen födelsedagspresent till alla oss andra (Själv hälsar han att han faktiskt inte kan önska sig något mer än just den här fest-festivalen; ja det skulle möjligen vara att du förhandssparade “Katten” i din personliga “Spotifylista”) men redan idag kan låten ifråga alltså förhandslyssnas på de sociala nätverkens urmoder – Myspace.com)

“Låten och texten är galen – på ett livsbejakande sätt. Jag räkna’ in och sen satt den på två tagningar. Det är en hyllning och en kärleksförklaring till en som är…speciell. Jag lånade ett par takter i från The Beatles. Hoppas de tycker det var OK!.

Med Generalerna spelade vi i det närmaste varje helg, men under senare tid har Lycklig på scen blivit en betydligt mer sällsynt företeelse. I Samband med att vi planerade släppet av “Katten” kände jag att “nu måste jag” berättar Björn, i första hand för min egen skull – och för att verkligen få till spelningar på enklaste möjliga sätt – var upplägget en “Vardagsrumsturné – jag skulle bjuda in mig själv hem till publiken”. En Facebook-post senare small det till i mailboxen. Ett 40-tal spelningar runt hela landet bokades snabbt upp – och visst finns här ett antal “vardagsrum”, men också bröllop, nattklubbar och stadsfester och fler spelningar tillkommer alltjämt. Vare sig Björn Lycklig står på scen solo med sin gitarr eller med sitt eminenta band – en av landets mest genuina singersongwriters väntar på att möta Dig! (https://www.facebook.com/bjornlycklig/)

Premiärlyssningslänk till albumet»

Musik | Björn Lycklig släpper solosingel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login