Bilen populär på semestern – men få har koll på trafikregler utomlands

Av den 5 juli, 2018

Svenskarna reser gärna utomlands under sommarmånaderna, hundratusentals tar bilen på semesterresa och många hyr bil på plats. Men få svenskar har koll på trafikreglerna utomlands – endast en av tio har full koll på vilka regler som gäller och nära en av fem har fått parkeringsböter under utlandsresan. Det visar en ny YouGov-undersökning från EasyPark. 

Semestertiden är äntligen här och fyra av tio svenskar (43 procent) planerar att spendera hela eller delar av semestern utomlands. Men bland de som kör bil på utlandssemestern är det endast en tiondel (10 procent) som uppger att de alltid förstår vilka trafikregler som gäller. Något som svenskarna tycker är särskilt komplicerat i Italien (13 procent), Slovenien (12 procent) och Frankrike (10 procent).

Det är inte alltid enkelt att förstå vad alla vägskyltar betyder och vilka trafikregler som gäller när du kör bil utanför Sveriges gränser. Som turist är det lätt att tänka att det inte är samma regler som gäller som för lokalbefolkningen, men det är helt fel, säger Anders Bäck, VD för EasyPark Sverige.

Trots att svenskarna är måna om att betala parkeringsavgiften, är det många som fått böter utomlands – vilket kan bli kostsamt. Hela fyra av fem (82 procent) som har kört bil i ett annat land uppger att de betalar parkeringsavgiften (jämfört med 92 procent i Sverige), men ändå har nära en av fem (18 procent) fått parkeringsböter en eller flera gånger. Fler än var tredje (36 procent) har fått böter på 50–100 euro.

– Precis som med övriga trafikregler är det viktigt att ta reda på vad som gäller för parkeringar i det land du ska resa till, för att undvika dyra och onödiga utgifter. Vår app har täckning i hela Europa, vilket gör det enkelt att starta, stoppa och förlänga din parkering oavsett vart du befinner dig, fortsätter Anders Bäck.

Att tänka på när du kör bil och parkerar utomlands:

  • Kolla upp vilka parkeringsregler som gäller i landet du ska resa till – reglerna gäller lika mycket dig som för lokalbefolkningen.
  • Ta reda på vilka parkeringsappar som erbjuds i städerna du ska besöka. Registrera ett konto redan innan avfärd. Fungerar EasyPark dit du ska resa använder du samma app som hemma i Sverige.
  • Spara alla parkeringskvitton. Parkerar du med en app finns de sparat digitalt på ditt konto.
  • Får du en bot – betala den. Du kommer inte slippa undan böter genom att åka hem till Sverige.
  • Var noga med att parkera på rätt ställe. I många länder används hjullås eller så bogseras felparkerade bilar bort. Det tar onödigt mycket tid och är dyrt att lösa om du råkar ut för detta.

Resa | Parkering
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login