Bidrag möjliggör manligt dansprojekt

Av den 14 juni, 2017
Jenny Eknor, Fröjdans.

Föreningen Fröjdans vill med sitt pågående projekt ”Man kan dansa” öka integrationen mellan olika grupper, skapa reflektion kring manlighetsnormen och frammana en ny bild av vad det är att vara man i de små arbetarkommunerna i Bergslagen. 20.000 kronor från bankens ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen bidrar till att möjliggöra projektet.

Den ideella föreningen Fröjdans har funnits i snart 20 år, och jobbar framförallt för den konstnärliga dansen. Man vill sprida dansen till de som inte söker sig till den självmant.
– Projektet ska få män i Bergslagen att dansa. Som man är man inte alltid bekväm att till exempel ta en jazzdans. Hur får man se ut? Tjock? Blyg? Vi vill ha en motkraft till de stereotypa bilder av manlighet som vi matas med idag, berättar Jenny Eknor.

Dansprojektet har fått bra respons och har deltagare från bland annat Lindesberg, Fellingsbro, Nora och Bredsjö. Jenny fortsätter:
– Det är mest män, både amatörer och de som har dansat förut.

Sparbanksstiftelsen Bergslagens bidrag på 20.000 kronor kommer att gå till en avslutande modern föreställning i början av juli.
– Det kommer att vara tio stycken på scen, kroppar som man vanligtvis inte brukar se på scen. Det kommer att bli häftigt, lovar Jenny. Vi vrider och vänder på varje krona, och hoppas att kunna jobba med ljus och scenografi. Vi vill att det ska bli en professionell uppsättning, inte någonting halvtaffligt. Därför är de här pengarna så viktiga!

Kultur & Musik | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login