Berättar- och musikkväll om Näcken med Jeanette Lindmark

Av den 27 oktober, 2020
Jeanette Lindmark på ett folktro-evenemang i Munkhyttan 2013.

Torsdag 29 oktober kl 18.00, kommer Jeanette Lindmark att ha en berättar- och musikkväll i Gruvmuséet i Pershyttan om ”Näcken – inte bara en naken man”. Jeanette Lindmark kommer att berätta om näckens olika gestaltningar i Bergslagen och spela näckpolskor på fiol.

Jeanette Lindmark (Lindesberg) har både vetenskapligt och musikaliskt gått på djupet med folktrons föreställningar om Näcken i Bergslagen. Detta väsen tar sig olika gestalter i olika delar av landet – men en gemensam faktor är att man nog ska akta sig för näcken hur han eller hon än uppenbarar sig.

Jeanette Lindmark är folkmusiker och kopplingen till Näcken och Pershyttan är dels att museiassistenten Magnus Hellqvist i Pershyttan är spelkollega med Jeanette, dels att hon skrivit en uppsats om denna del av folklivshistorien under tidigare etnologi-studier.

Näcken – inte alltid en naken man

Folktrons föreställningar om näcken i Bergslagen – en berättar- och musikkväll med Jeanette Lindmark på Gruvmuséet i Pershyttan (Nora) torsdag 29 oktober kl 18.00. Biljetter: 100 kr (barn under 12 år fri entré). Anmälan till: jntlindmark@gmail.com alt. mobil: 072-225 70 51 Betalningsmöjligheter: swish, alt. kontant betalning på plats, vid ankomst. OBS! Antalet platser är begränsat till 15 personer på grund av Coronapandemin. Arrangör: Jeanette Lindmark i samarbete med Nora Järnvägsmuseum & Veteranjärnväg

Kultur | Berättar- och musikkväll om Näcken med Jeanette Lindmark
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login