Belgrad ger mest öst för höstpengarna

Av den 28 september, 2016

Hösten är här, vilket förutom gula löv och svampplockning också kan innebära en stramare ekonomi efter sommarsemestern. Ett sätt att förgylla säsongen trots en tunn plånbok är att göra ett lite smartare val av höstens weekendresa, och den som tar hänsyn till fler kostnader och vänder blicken österut kan spara många tusenlappar.

Som kompass i prisdjungeln har Zmarta tagit fram ett nytt index där man jämfört kostnaderna för ett antal resmål i Östeuropa. Undersökningen visar att man får mest öst för höstpengarna i den serbiska staden Belgrad.

Varje år görs totalt 14 miljoner semesterresor bland svenskarna. Majoriteten av dessa går till Spanien, Italien, Grekland och USA, men städerna i Östeuropa blir allt populärare som resmål för weekendresor. För den som vill uppleva en något mindre besökt stad i regionen och samtidigt göra ett klokare ekonomiskt val kan det vara desto svårare att navigera i uppsjön av alternativ. Zmarta presenterar därför nu ett nytt index som visar var man hittar mest öst för höstpengarna.

”Precis som på många andra områden i privatekonomin finns det mycket att hämta för den som vågar tänka lite utanför boxen. Vårt nya index för prisvärda weekendresmål i Östeuropa förenklar för den som vill se en ny stad samt äta och dricka gott utan att se sin plånbok bli allt för tunn på köpet”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.

I undersökningen, som jämför kostnader för flygbiljett, hotell, middag och öl, framkommer att Belgrad är den stad som ger mest för pengarna. För endast 839 kronor per dag, givet att man åker torsdag till söndag, får man flygstol tur och retur, boende i ett trestjärnigt hotell nära centrum, en trerätters middag samt ett glas lokalt bryggd öl per dag. Näst mest prisvärd är Skopje i Makedonien där motsvarande upplevelsepaket kostar 901 kronor per dag.

”Vi hoppas att vårt nya index gör att ännu fler svenskar kan få ett bättre grepp om sin ekonomi och göra ett smartare val när de väljer höstresa. Belgrad har mest att erbjuda för pengarna och i snitt klarar man sig där under tusenlappen per dag”, säger Mattias Hallgrim.

Bland de dyrare städerna i Zmartas index hittas Moskva i Ryssland där man får betala motsvarande 1208 kronor per dag. För den som gillar att prova nya ölsorter sticker Tirana ut i undersökningen, där kostnaden för en 50 centiliters lokal bryggd öl på en bar endast kostar cirka 8 kronor.

Zmartas index för weekends i öst:

  1. Belgrad, Serbien – 839 kr/dag
  2. Skopje, Makedonien – 901 kr/dag
  3. Krakow, Polen – 975 kr/dag
  4. Bukarest, Rumänien – 1 041 kr/dag
  5. Tirana, Albanien – 1 052 kr/dag
  6. Vilnius, Litauen – 1 057 kr/dag
  7. Riga, Lettland – 1 152 kr/dag
  8. Tallinn, Estland – 1 210 kr/dag
  9. Moskva, Ryssland – 1 233 kr/dag

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login