Båtluffa i ett av världens vackraste naturområden

Av den 21 juni, 2019

Tågluff har de flesta hört talas om – nu kommer också båtluff på bred front. Kombinera bekvämt boende på TanumStrand med en tur till Väderöarna eller en annan skärgårdstur. Med utgångspunkt från hotellets egen brygga bjuder den unika, nästan 100 år gamla skutan M/S Donalda på oförglömliga upplevelser i en lika unik och gnistrande vacker miljö.

Västsveriges officiella besöksguide med just namnet Västsverige har lanserat konceptet ”Båtluffa i Bohuslän” – med möjlighet att på ett nytt, spännande sätt uppleva det storslagna Bohuslän till havs. Resenärerna kan välja mellan en rad rutter och en av båtarna i trafik är M/S Donalda – som utgår från TanumStrands brygga flera dagar i veckan.

– Det ser vi fram emot. Det kommer att bli väldigt bra, säger Lisbeth Stensson, en av ägarna till M/S Donalda om att nu hoppa på projektet som vidareutvecklar en upplevelseform – som sedan tidigare har en lång tradition.
För M/S Donalda, det anrika fartyget som 1926 började sina dagar som, en på den tiden, mycket stor fiskebåt, har bjudit turister på magiska upplevelser i det bohuslänska kustbandet i flera decennier. Året var 1990 när Lisbeth mötte Thorsten Klevsäter och gnistor uppstod – men inte bara mellan de två utan också mellan paret och den båt som Thorsten nyligen införskaffat – och som kom att bli deras gemensamma ögonsten.

– Jag vet inte om det var båten eller Thorsten som jag blev kär i, säger Lisbeth med ett skratt och glimten i ögat.

– M/S Donalda ger så mycket lycka. Inte bara för oss utan för alla som åker med.

Thorsten och Lisbeth har sett många glada leenden bland alla dem som ombord kanske fångar sitt livs första makrill, ser sitt livs första säl, dyker ned i en spännande undervattensvärld eller bara tar chansen blicka ut över ett landskap så vackert att man tappar andan.

Sommartid mellan den 1 juli och 11 augusti avgår M/S Donalda från bryggan till Väderöarna varje måndag, onsdag och fredag.

– Det är en riktigt häftig upplevelse i en väldigt speciell och komplex miljö, säger Lisbeth entusiastiskt och berättar att det handlar om hundratals skär och klippholmar som inbjuder till massor av härliga aktiviteter när båten i tre timmar och 40 minuter lägger till på Storön.

– En del resenärer har med sig ritblock eller en bok under armen. Andra en yogamatta eller en picknickkorg. Man kan också välja att besöka en restaurang. Det finns så många möjligheter.

Ett minne för livet
M/S Donalda erbjuder också guidade skärgårdsturer, fisketurer, sälsafari och drömbröllop. Allt i en omgivning som av CNN 2013 rankades som det sjunde vackraste vildmarksområdet i världen – i klass med bland annat Himalaya. Den bohuslänska skärgården bjuder på svåröverträffad magi.

– På vägen kan vi få se knubbsälar i vattnet och älgar och rådjur vid strandlinjen. Och så alla färger. Det finns inte två dagar som är lika. Här är så fantastiskt vackert. Det är en lisa för själen, säger Lisbeth.
Båtluffarna tas om hand med varm hand medan M/S Donalda tryggt tuffar ut på vågorna och det berättas även en hel del anekdoter om området – och om skutan som nu trafikerat samma skärgård i närmare ett sekel och som renoverats med ytterst varsam hand.

– Vi har försökt bevara så mycket som möjligt av originalet. Exteriört är hon nästan identisk, fortsätter Lisbeth och välkomnar alla att kliva ombord – för att njuta av natur i absolut toppklass och för att känna historiens spännande vingslag slå. En tur med M/S Donalda blir en oförglömlig upplevelse för alla sinnen – ett minne för livet.

Resa | Båtluffa i ett av världens vackraste naturområden
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login