Basshunter kommer till Ritz Nightclub

Av den 15 oktober, 2018

Jonas Erik Altberg, född 22 december 1984 i Halmstad, är en svensk musiker som är känd under artistnamnet Basshunter, fredag 28 april kommer Basshunter till Ritz Nightclub.

Altberg växte upp i Halmstad med sina föräldrar och lillebror. I åttaårsåldern upptäcktes det att han hade tics och ryckningar som han inte kunde kontrollera. Det visade sig att han led av den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Tourettes syndrom. Syndromet ledde till att han blev retad i skolan och att han fick dåligt självförtroende. Vändningen kom då han som 18-åring ställde sig upp inför en gymnasieklass och berättade om sin funktionsnedsättning.

Musikproducerandet började som en hobby 1999. Basshunters första musikalbum, The Bassmachine, släpptes 2004 för nedladdning. Hans genombrott kom 2006 då den svenskspråkiga låten Boten Anna spreds via Internet. Under 2006 skrev han avtal med Extensive Music för management vilket senare blev ett skivkontrakt med Extensive Music och Warner Music Sweden. Jonas TV-debut skedde på Sommarkrysset i TV4 den 8 juli 2006. Det spelades in en musikvideo till Boten Anna, som också släpptes som singel, först i Sverige, sedan i flera andra europeiska länder, och hamnade på första plats på singelförsäljningslistan i flera länder, bland annat Nederländerna. Singelframgångarna ledde till inspelning av ett andra album, LOL <(^^,)>, som gavs ut den 30 augusti 2006. I augusti samma år blev det klart att en remix av Basshunters äldre låt Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA skulle bli Basshunters andra singel från albumet.

2008 släpptes en engelskspråkig version av Boten Anna med titeln Now You’re Gone, som nådde första platsen på Storbritanniens lista. Det var egentligen inte Basshunter som hade gjort låten själv, utan ”Jason och Bassheadz” i Holland som gjorde remixen på Boten Anna. I stället för att stämma dem nådde Basshunter en uppgörelse med dem och fick spela in en snarlik version av deras låt. Den versionen av låten toppade listorna i England och resten av Europa. Med fem veckor i topp ligger låten på delad andra plats bland svenska långkörare på Storbritanniens lista, endast slagen av ABBA:s Dancing Queen som toppade listan sex veckor. 2009 släppte han ett nytt album med namnet Bass Generation helt på engelska. En av låtarna på albumet låten I Promised Myself är en cover på Nick Kamens låt med samma namn från 1990. Han släppte den 16 maj 2010 en ny singel vid namn Saturday, i Storbritannien.

I april 2011 gick Basshunter in i Big Brother 2011-huset i Sverige och spelade in låten Fest i hela huset tillsammans med deltagarna, låten gick senare upp som nummer ett på iTunes-listan över mest nedladdade låtar.

I en tv-intervju i juli 2012 framgick det att Basshunter bor i Spanien och Dubai samt att ett kommande album med en del svenska låtar är under produktion sedan två år tillbaka. 2013 släpptes albumet Calling Time samt låten Elinor. 2015 var Basshunter med och producerade Mange Makers singel Mange kommer hem till dig. 19 januari 2017 gifte han sig.

Nu på fredag 19 oktober kommer Basshunter till Epic & Ritz Nightclub.

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login