Barnteatern ”LasseMaja och Hamletmysteriet” till Örebro

Av den 3 maj, 2019

Barnteatern ”LasseMaja och Hamletmysteriet” klar för Sverigeturné efter succéartad vår på Dramaten – nypremiär 7 september!

Det blir turné av ”LasseMaja och Hamletmysteriet”! Bokserien om LasseMajas detektivbyrå är mycket populär och har prytt bokhandlarnas hyllor i inte mindre än 27 volymer sedan 2002. Det har gjorts julkalender, sällskapsspel och filmer om den lilla detektivbyrån i Valleby och den 20 oktober 2018 hade pjäsen ”LasseMaja och Hamletmysteriet”, framarbetad av regissören Jonna Nordenskiöld och LasseMajas upphovsman Martin Widmark, urpremiär på Dramaten i Stockholm. Nu, efter en kanonvår inför utsålda hus på Sveriges nationalscen, står det klart att pjäsen besöker 13 städer i Sverige under hösten 2019.

Biljetterna släpptes fredag 26 april, klockan 10:00!

”Lasse och Maja har tagit ledigt ifrån detektivbyrån för att hjälpa museichefen Barbro att sätta upp Hamlet. När repetitionerna pågår som bäst inför kvällens premiär frågar de Barbro om inte prästen kan få spela vålnaden. Snabbt måste prästen sätta sig in i handlingen och med hjälp av alla skådespelarna få hela pjäsen förklarad för sig. Mitt i allt detta upptäcker de plötsligt att kungakronan har försvunnit. Vem har tagit den? Med hjälp av publiken måste detektivduon nu, innan ridån går ner, ta reda på vem som lagt beslag på den åtråvärda kronan.”

Så sammanfattas pjäsen om LasseMaja och Hamletmysteriet som sattes upp på Sveriges nationalscen under hösten 2018 och våren 2019 och är ett samarbete mellan Dramaten och Blixten & Co. Pjäsen hyllades bland annat i Expressen för sin publikkontakt, vilken blir tydlig inte minst när Lasse och Maja uppmanar åskådarna att ”spetsa öronen” inför det annalkande detektivarbetet.

Pjäsen spelade inför utsålda hus under hela spelperioden, och utöver Nordenskiöld och Widmarks gedigna förståelse för kvalitativ barnunderhållning är LasseMaja och Hamletmysteriet också en tydlig hyllning till teaterhantverket med en liten blinkning till yrkets stereotyper; allt sammanvävt i två timmar underhållning för barn så väl som deras vuxna.

Jonna Nordenskiöld är dramatiker, regissör och författare. I repertoaren har hon pjäser som spelats både på en rad teatrar i Sverige så väl som och utomlands, och hon har erhållit priser & utmärkelser bland annat i ”Deutscher Kindertheaterpreis” samt Svenska Teaterkritikers Förenings barn- och ungdomsteaterpris. Genren är någon hon kan väl, och har dessutom skrivit barnböcker, operalibretton samt pjäser för Sveriges Television.

Martin Widmark är författare och upphovsmannen bakom fenomenet LasseMajas detektivbyrå. Han har, sedan bokdebuten år 2000 med ”Att fånga en tiger”, hunnit med att skriva hundratjugotalet böcker som sammantaget har, översatts till 40 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar. Han har mottagit medalj från regeringen för sitt arbete med barn och ungdomars läsning, och är idag Sveriges mest utlånade författare – främst med böckerna i LasseMaja-serien, som även både filmatiserats samt utarbetats till bland annat TV- och sällskapsspel.

LasseMaja och Hamletmysteriet är ett samarbete mellan Dramaten och Blixten & Co. Föreställningen innehåller nyskriven musik av Joel Sahlin och har nypremiär i Linköping, författaren Martin Widmarks födelsestad, den 7 september och besöker sedan 13 städer under hösten och vintern 2019 med tre föreställningar i Örebro på Örebro Konserthus.

Biljetterna släpps på fredag den 26 april och säljs via blixten.se/lassemaja.

Medverkande
David Arnesen – Lasse
Ida Jensen – Maja
Kalle Westerdahl – Polismästaren
David Book – Prästen
Hulda Lind Jóhannsdóttir – Barbro
Daniel Gustavsson – Dino
Alexandra Drotz Ruhn – Sara Bernard

Kreativt team

Regi
Jonna Nordenskiöld
Manus
Jonna Nordenskiöld, Martin Widmark
Scenografi
Fridjon Rafnsson
Kompositör
Joel Sahlin
Koreografi
Alexandra Drotz Ruhn
Kostym
Helena Willis
Ljusdesign
Johan Sundén
Peruk och mask
Peter Westerberg, Linda Hyllengren

Skrivet om föreställningen
”en hantverksmässigt helgjuten barnföreställning med härlig publikkontakt”
– Expressen

”…en karaktär går utanpå allt: David Books präst. Fantastiskt förvirrad, energisk och frånvarande i samma rörelse.”
– Dagens Nyheter

”Eric Sterns bagare Dino Panini spelar en ytterst originell Hamlet med nerverna på kroppen.”
”Dinos fästmö Sara Bernard görs med vass ackuratess av Jennie Silfverhjelm”

”Kalle Westerdahls välmenande polismästare har vissa likheter med kollegan Bastian i Kamomilla stad”
”Hulda Lind Jóhannsdóttir går all in som den robusta kulturtanten Barbro Palm med regidrömmar”
– SvD

Barnteatern ”LasseMaja och Hamletmysteriet” kommer till Örebro och Örebro Konserthus för tre föreställningar en Lördag 14 September samt två under Söndag 15 September (Matiné & Kväll)

Nöje |Barnteatern ”LasseMaja och Hamletmysteriet” till Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login