Barcelona är storstaden som toppar svenskarnas bucketlist

Av den 19 februari, 2017

Det är Barcelona som toppar listan över storstäderna som svenskarna vill besöka innan de dör. Det svarar drygt 3 av 10 i Vings resepanel där 15 032 personer svarat på frågor om cityresor. I en storstad finns det alltid något att se eller göra. Vill man inte gå på museum eller på marknader så kan man sätta sig på en bänk och känna in stadens puls. Varje stad har sin charm.

– Barcelona och New York toppar ofta våra listor över populära storstäder, Barcelona har mycket att erbjuda och flygresan dit tar bara 3,5 timmar ifrån Arlanda. Det som lockar svenskarna till Barcelona är att man kan kombinera storstadspuls med strandliv, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topp 10 – Storstäderna som svenskarna helst reser till

1. Barcelona – 34 procent

2. New York – 32 procent

3. Sydney – 19 procent

4. Rom – 18 procent

5. Dubai – 16 procent

6. Kapstaden – 15 procent

7. Los Angeles – 15 procent

8. Venedig – 14 procent

9. San Francisco – 14 procent

10. Paris – 12 procent

Mat- och dryckeskultur är viktigt
5 av 10 svenskar tycker att en spännande mat- och dryckeskultur är viktigt när man besöker en storstad, medan drygt 40 procent tycker att det ska vara prisvärt att leva och shoppa. Att staden har kända sevärdheter som man kan besöka tycker cirka 30 procent är viktigt.

Topp 5 – Vad som utmärker ett bra cityresmål

1. Spännande mat- och dryckeskultur – 49 procent

2. Det ska vara prisvärt att leva/shoppa – 37 procent

3. Det bör finnas sevärdheter i världsklass – 33 procent

4. Man ska kunna kombinera sol/bad och storstadsliv – 29 procent

5. Stort utbud av kultur, ex teater, musik och konst – 23 procent

Så upplevs städerna bäst
I en storstad är det mycket som skall upplevas och nya intryck som ska tas in. På frågan ”hur upplever man en stad bäst tycker du?” svarar 94 procent att de helst gör det till fots. 53 procent av de tillfrågade uppger att allmänna kommunikationer som till exempel lokalbuss är att föredra. Att åka sightseeingbuss och besöka storstädernas sevärdheter är ett trevligt sätt att ta sig runt på, det tycker 50 procent av panellisterna.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login