Australiensiska droppar från den varma, stora italienska familjen De Bortoli

Av den 30 maj, 2019

Bakom De Bortoli  finns en stor italiensk familj som tack vare hårt arbete, gemenskap och generositet lyckats bygga upp ett av Australiens mest kända vinföretag.

På sina stora vingårdar spridda över King Valley, Hunter Valley och Heathcote odlar De Bortoli många olika druvor för både varma och kyligare klimat som kommer till uttryck i företagets breda vinportfölj. De Bortoli köper också in druvor från odlare i andra delar av Australien vilket ger vinmakarna möjlighet att ta fram spännande viner med unik karaktär.

Berättelsen om De Bortoli startade när Vittorio i början av 1900-talet lämnade norra Italien för att slå sig ner i Riverina i New South Wales. Utöver att odla druvor älskade Vittorio att laga mat och äta och varje dag dukade han upp lunch kring ett långbord och bjöd in vingårdsarbetarna och familjen. Kring långbordet, eller “La Tavola Lunga” diskuterades arbete och liv och för de italienska arbetarna som ofta hade hemlängtan var det en viktig, varm och välkomnande plats. Traditionen fortsätter än idag med tisdagslunch för alla anställda och genom restaurangen som De Bortoli driver i Yarra Valley.

Från det att Vittorio tillsammans med sin fru Giuseppina startade i början av 1900-talet, genom deras son Deen som på 50-talet växlade upp och satsade stort på kvalitet och innovation, har familjemedlemmar utgjort kärnan i De Bortoli. Idag är det Deen och Emeris fyra barn som styr skutan och ett nytt spännande kapitel väntar snart då 13 barnbarn snart är vuxna och beredda att göra sitt inom familjeföretaget.

De Bortoli arbetar idag för att i allt högre grad ställa om och bli ett mer ekologiskt hållbart företag. Omställning till ekologisk odling är påbörjad i ett antal av de egna vingårdarna och vattenförbrukning, förpackning och avfall ses över med målet att inom några år vara ett “Zero Waste Wine Company”.

DB Family Reserve Cabernet Sauvignon 2016 är ett rikt, elegant och fylligt vin där smaken av solmoget plommon möter mjuka tanniner med ett långt, silkeslent avslut.

DB Family Reserve Cabernet Sauvignon 2016
Lansering: 1 juni
Pris: 119 kr
Artikelnummer: 6805

Dryck | DB Family Reserve Cabernet Sauvignon 2016
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login