Australien ny svenskfavorit i jul och nyår

Av den 8 december, 2016

Resesuget är stort i jul och nyår och bokningarna ökar med 16 procent, trots att det är en riktig arbetsgivarjuli år. Allra flest åker till Spanien, men det semesterland som sticker ut är Australien, dit bokningarna ökar med 66 procent. Det enskilt mest bokade resmålet är Gran Canaria, följt av Bangkok och London. Det visar färsk statistik från Ticket Privatresor, Sveriges största privatresebyråkedja.

Svenskarna är ovanligt resesugna i vinter och det påverkar även resandet under jul- och nyår. Bokningarna ökar med 16 procent jämfört med i fjol. Detta trots att det är en riktig arbetsgivarjul i år och att svenskarna bara får 2,5 bonusdagar (lediga juldagar utöver helg inkl nyår och trettonhelg), jämfört med 5,5 dagar i fjol.

–  Många är sugna på en härlig vintersemester och det är ofta lättare att ta långledigt under julhelgerna än under resten av vintern. Den som tar ut sju och en halv semesterdagar kan vara ledig 16 dagar ledigt i sträck, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Snittpriserna på resor i jul har minskat med 14 procent jämfört med fjolårets arbetstagarjul, då priserna sköt i höjden. Semesterläget i år har också bidragit till att kortsemestrar på 3-4 dygn ökar kraftigt och att bokningarna av storstadsresor skjutit i höjden (+ 25 procent).

–  De som har ont om semesterdagar och ändå vill åka iväg väljer en storstadssemester. London är allra mest bokade storstaden, men även Amsterdam, New York och Prag ökar i popularitet i jul.

Spanien är det land som lockar flest svenskar och Gran Canaria är svenskarnas resmål nummer ett på julsemestern. Även Thailand är ett populärt resmål under julhelgen, men trean USA knappar in på duon i topp tack vare en ökning av bokningarna på 29 procent.

Australien är den stora raketen under jul och nyår. Landet klättrar från plats 22 i fjol till plats 8 i år på listan över de populäraste semesterländerna tack vare en bokningsökning på 66 procent jämfört samma period i fjol. Fler flyglinjer och ökad konkurrens till Australien i vinter har bidragit till att snittpriset på flygbiljetter har fallit med 24 procent under perioden.

–  En resa till Australien finns på många svenskars bucket list och ovanligt många svenskar förverkligar sina drömmar i jul tack vare att flygbiljetterna dit är ovanligt billiga i vinter. Det som lockar är rundresor och att uppleva allt från vildmark och exotiska djur till fantastiska stränder och storstäder som Sydney och Melbourne.

Hit reser svenskarna i jul – hetaste semesterländerna

1. Spanien (1)
2. Thailand (2)
3. USA (3)
4. Storbritannien (4)
5. Förenade Arabemiraten (5)
6. Tyskland (6)
7. Nederländerna (ny)
8. Australien (ny)
9. Mexiko(7)
10. Frankrike (8)

Hit reser svenskarna i jul – hetaste resmålen

1. Gran Canaria(1)
2. Bangkok (2)
3. London (5)
4. Teneriffa (4)
5. Phuket (3)
6. Miami (7)
7. Dubai (6)
8. Amsterdam (ny)
9. Krabi (8)
10. Malaga (10)

Källa: Ticket, bokningar till och med 27 november med avresa under jul och nyår.

Så många bonusdagar får svenskarna julen 2010-2018 (lediga juldagar utöver helg år för år inkl. nyårs och trettonhelg)

  • 2010 3,5 dagar
  • 2011 2,5 dagar
  • 2012 5 dagar
  • 2013 6 dagar
  • 2014 6,5 dagar
  • 2015 5,5 dagar
  • 2016 2,5 dagar
  • 2017 3,5 dagar
  • 2018 5 dagar

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login