Återvunnen musik leder Oscar till EMS studion i Stockholm

Av den 2 februari, 2018

När Musikverket höll sin nationella tävling Musikalisk recycling som handlar om musikalisk återvinning, så fick en av estetprogrammet på Karolinska gymnasiet i uppgift att återbruka åtta inspelningar från svenskt visarkiv.

Frågan man ställde sig var. Vad händer om vi i dag, 2017, låter unga människor lyssna på och förvandla inspelningarna till ny modern musik?

När nu tävlingen avgjordes så utsågs Oscar Olofsson från Örebro till vinnare, Örebroguiden fick sig en pratstund med Oscar för att få veta mer om hur han ser på vinsten.

Jag får börja med att gratulera till vinsten.
– Tackar.

Berätta vad tävlingen handlade om.
– Den handlade om att man skulle sampla musik, vilket innebär att man gör om gamla alster, man tar helt enkelt ljudspåren och gör till någonting nytt.

Ni fick göra detta som en skoluppgift eller hur?
– Ja vi fick som uppgift att göra om ett alster från tävlingsinspelningarna, men man fick bestämma själv om man ville delta i tävlingen.

Vad var det för musik man fick använda sig av?
– Det var riktigt gammal musik som hämtats från svenskt visarkiv.

Hur gick tankarna när du fick uppgiften?
– Inte alls, i skapandet av musik är det nästan förbjudet att ha tankar. Det finns inga regler så det var en fri känsla, att jag faktiskt fick göra om alstren helt lagligt utan att hålla på och söka tillstånd för att få använda dem, vilket man annars måste göra när man samplar. Så det var bara att köra – fritt fram så att säga.

Berätta hur du skapade ditt bidrag.
– Vanligtvis vet jag vad som ska göras med en sampel innan jag importerat den i datorn, men den här gången fick det gå lite steg för steg. Jag började med Olof Jönssons ”Hia hia svärmor” och pitchade ner den 19 semitones, choppade upp delar av flöjten från introt så att jag kunde leka runt med ljuden och forma en ny flöjtslinga av det.

– Det andra alstret som jag använde var Måns Olssons ”Lapp-Nils polska”, lade på ett reverb, gjorde klarheten i originalfilen mer sweet och sedan ändrade stereovidden så att den hamnade lite längre bakåt i ljudbilden och choppade upp rösten i introt för att anpassa den till arrangemanget, men samtidigt ha med exakt det han sjunger.

– Från Elin Lisslass och Karin Edvards lockrop tog jag den allra första ton hon sjunger, klippte ut runt en sekund av den, gjorde en kvick fadeout och infogade det som det lilla pipet man hör i bakgrunden av resterande instrument genom att spela runt ljudet i en sekvens på min Midi-keyboard.

– Jag spelade bas samt trummorna själv med hjälp av min Maschine mk2 (hårdvara) tillsammans med Maschine 2 (mjukvara), vilket jag gjorde hela arrangemanget i till en början, jag kvantiserade så lite som möjligt för att det ska låta som att en människa spelar allt, det vill säga att jag kvantiserade samplarna men inte det jag spelade själv samt pipet.

Vad var det du vann?
– Vinsten blir att åka till Stockholm och besöka Elektronmusikstudion.

När åker du?
– Det är inte bestämt än.

Vad innebär vinsten för dig?
– Att få åka till  Elektronmusikstudion och träffa andra som håller på med musik tycker jag är det roligaste, för man kan dela erfarenheter med andra och ta del av kunskapen hos de som jobbar med musik.

Vad händer just nu?
– Just nu håller jag på att två låtar till tävlingen Musik Direkt som går av stapeln den 4 februari i Konserthuset i Örebro, jag kommer att köra hip hop/rap det är det jag håller på med. För övrigt håller jag på med mitt andra album även om det första inte är ute än, det är en stor process att släppa album.

Grattis ännu en gång till vinsten och lycka till i fortsättningen.
– Tackar

Lyssna här hur arrangemanget låter – Full flöjt och sångare instrumental!


Karl-Johan Sandberg,Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login