”Återvinningscentralen” en humoristisk debut av Ulrika Linde

Av den 27 november, 2020

Ulrika Linder har nyligen gett ut sin debut serieroman ”Återvinningscentralen” som handlar om hennes jobb på Örebros återvinningscentraler.

I sin roman blandar Ulrika serie strippar med foton och text och genom detta får vi följa arbetet och kunderna på återvinningscentralen där kunderna alltid har fel och där fynden är många och ibland bisarra.

Med en stor dos humor, fantastiskt detaljerade teckningar och absurda foton ger Ulrika Linder ett unikt vittnesmål från Prylsveriges kyrkogård.

Hur känns det nu när boken är ute?
– Det är väldigt blandade känslor, jag var helt oförberedd på uppmärksamheten. Jag tänkte att det kanske skulle bli någon intervju i någon mindre tidning kanske men inte på den nivå det blev, säger Ulrika.

 

– Jag inser dock att det ligger i tiden med återvinning och miljö samt att det är ganska allmängiltigt, alla måste ju någon gång ställa sig och sortera sitt skräp. Så alla kan på ett eller annat sätt relatera till boken.

 

Vilken återvinningsstation jobbar du på?
– Jag jobbar på alla stationer i Örebro men det har mest blivit på Atleverket. Vi fick lägga in önskemål inför senaste schemat och då valde jag blandat men det har mest blivit Atle, jag klagar inte för jag är jättehemma där och hittar i varje skrymsle.

Hur ser din skapandeprocess ut?
– Oftast så är det en händelse under dagen som jag tycker skulle bli en bra bild som jag på kvällen efter att barnen lagt sig tecknar och sedan publicerar på Instagram, det skall vara någonting riktigt bra som jag håller på med för att jag skall vända tillbaks till en teckning dagen efter.

Hur började du med serietecknandet?
– Det skedde gradvis tror jag. Jag gick från väldigt stora teckningar i kol och torr pastell då jag kommer från en bildkonstnärsbakgrund, sedan när jag fick barn så försvann precis all tid för konsten då den får ske på fritiden så då fick jag gå ner i format helt enkelt. När teckningarna blev mindre så passade de ju bättre för bokformatet de blev nog samtidigt mer komiska i sin natur.

Beskriv din stil i serietecknandet.
– Det är någon form av diskbänksrealism helt enkelt vi lämnar ju i princip inte köket eller badrummet, där av mitt Instagram namn diskbankstecknaren.

Om Ulrika Linder
Ulrika Linder (f. 1984) är konstnär och arbetar på återvinningscentraler i Örebro kommun. På Instagram är hon känd under namnet Diskbänkstecknaren där hon tecknar ögonblicksbilder från ett kaosartat liv som knegande småbarnsförälder. I linje med sitt jobb med återvinning tecknar hon oftast på gamla fönsterkuvert, broschyrer eller vad som helst som finns till hands.

Ulrika Linder har en magisterexamen i fri konst från Valand.

Karl-Johan Sandberg, Kultur | ”Återvinningscentralen” en humoristisk debut av Ulrika Linde
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login