Återvinning het trend på Medborgarskolan

Av den 21 november, 2018
Återvinningstrenden är stark i Medborgarskolans utbud, med många kurser inom bland annat hantverk, klädsömnad och möbeltapetsering, där man tar vara på gamla saker.

På Medborgarskolan finns ett stort antal kurser på temat återvinning och återbruk – en trend som växer sig allt starkare i samhället. Ett tecken på detta är att det återvunna plagget har utsetts till Årets julklapp. Återvinningstrenden är stark även i Medborgarskolans utbud, med många kurser inom bland annat hantverk, klädsömnad och möbeltapetsering, där man tar vara på gamla saker.

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö, skriver HUI Research, som utser Årets julklapp. Detta intresse återspeglas också i Medborgarskolans utbud av kurser.

Återvinning av gamla textilier lär man sig på kursen i ”Sömnad: gammalt blir nytt”, som bland annat ges i Uppsala och i Örebro. Här får deltagarna återvinna textilier, handdukar, gardiner, kläder och annat som inte används och tar plats hemma. En gammal skinnjacka kan bli en lyxig necessär, en gardin/pläd/tröja ett nytt kuddfodral och ett gammalt plagg kan sys om. Bara fantasin och kreativiteten sätter gränserna på denna kurs.

Den som vill ge gamla möbler ett nytt liv kan gå en kurs i möbeltapetsering. Till exempel i Jönköping, där man får lära sig att klä om och renovera gamla möbler. Deltagarna lär sig att laga och renovera stoppmöbler/klädda möbler på ett stilriktigt sätt med rätt material.

Att sy sina egna kläder är ett hållbart alternativ som blir allt mer populärt. Medborgarskolan har kurser i klädsömnad över hela landet. I Stockholm kan man också lära sig Boro – det japanska sättet att ta vara på tygbitar genom att lappa och laga. Här finns också kurser i lappteknik, där man får lära sig att sy ihop kvadrater, remsor och trianglar till ett tilltalande mönster och skapa sin egen kvilt.

Den som vill renovera eller göra om mindre möbler och småsaker kan ta kursen ”Träslöjd, snickeri och renovering” i Örebro. Och i Karlstad anordnas en återbruksträff med inspiration och skaparglädje, där deltagarnas gamla, trasiga eller upphittade saker får nytt liv. Återbruk som triggar fantasin, skaparlusten och glädjen i att fixa det själv!

På kursen ”Återbruk med små konstnärer 4-8 år” i Örebro riktar sig återvinningstrenden mot de yngsta deltagarna. Här får barnen skapa av material vi annars slänger: plåtburkar, mjölkkartonger och toarullar. En plåtburk kan bli en pennburk, en spindel eller en ljuslykta. En mjölkkartong kan bli en behållare eller ett hus.

– Vi på Medborgarskolan tycker det är viktigt att värna om de resurser vi har ur flera olika perspektiv. Vi har under flera år erbjudit kurser och workshops inom remake, redesign och återbruk. Att HUI nu lyfter återbruket som Årets julklapp ser vi som ett både viktigt och nödvändigt ställningstagande. På våra kurser möts människor och i de kreativa processerna får gamla saker nytt liv liksom kunskaper och erfarenheter delas och återanvänds, säger Anna Örenius, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan i Örebro.

Nöje | Återvinning
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login