Återbruk och second hand på Stortorget 6 oktober

Av den 22 september, 2018

Tillsammans med föreningarna på Åternyttan arrangerar Örebro kommun minimässan ”Grön lördag – en heldag med Åternyttan” på Stortorget den 6 oktober. Genom att återanvända och göra om saker som redan finns kan vi bidra till en bättre miljö.

Minimässan om återbruk och second hand hålls på Stortorget lördagen den 6 oktober, kl. 11-15. Under dagen kommer bland annat elever från Drottning Blankas gymnasieskola att ordna en modevisning med second hand kläder, man kan delta i en återbruks-workshop där man får prova på att göra om grejer, och vinnarna i Klimatsmart vardags ”upcycle”-tävling kommer att koras. Mer detaljerat program kommer längre fram.

– Tillsammans med föreningarna på Åternyttan vill vi öka kunskapen om miljönyttan med återanvändning, och höja statusen på second hand. Om vi återanvänder möbler, kläder och andra saker, istället för att kasta bort det som avfall, så behöver vi inte producera lika mycket nytt och det minskar utsläppen, säger Frank Tholfsson, projektledare för minimässan.

Örebro kommun ska bli klimatneutral. Men vi ska också arbeta uppmuntrande till ett klokt och hållbart liv för medborgarna. Det här arrangemanget är ett gott exempel på hur vi måste jobba. Vi gör det tillsammans med föreningslivet och goda krafter i kommunen, det känns väldigt bra, säger Kenneth Nilson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hållbar konsumtion
Minimässan ”Grön lördag – en heldag med Åternyttan” arrangeras av Örebro kommun i samarbete med Röda Korset, Stadsmissionen, Myrorna, Ge för livet, Emmaus Åkvarn, Reform, Drottning Blankas gymnasieskola, Fritidsbanken, Tekniska kvarn, Naturskyddsföreningen i Örebro och Medveten konsumtion.

– Vi arrangerar ”Grön lördag” för att inspirera till mer hållbar konsumtion och få fler att se värdet i sakerna som redan finns. På längre sikt ger ett samarbete mellan föreningarna och kommunen bättre möjligheter till insamling av saker. Det gör att vi får ett större utbud och försäljning av second hand-produkter i Örebro, säger Frank Tholfsson.

Läs mer om Åternyttan på orebro.se/aternyttan

Tips som är bra för plånboken och miljön:

  • Släng inte det du tröttnat på, låt grejerna leva ett varv till genom att t.ex. lämna dem till Åternyttan eller sälja dem.
  • Byt kläder och grejer med andra.
  • Låna saker som du inte behöver så ofta istället för att köpa.
  • Använd det du redan har.
  • Laga det som går sönder.
  • Testa ”upcycling” och gör om något du redan har som du är trött på. Sy om ett second hand-plagg eller måla om stol t.ex.

Mode & Skönhet | Minimässa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login