Askersunds kommun fikatätast i Örebro län

Av den 26 oktober, 2016

Häromdagen gick fikautmaningen Fairtrade Challenge av stapeln. Över 540 000 deltagare över hela landet samlades för att fika Fairtrade-märkt. I Örebro län deltog över 12 000 fikadeltagare fördelat på 121  fikapauser. I länet hade Askersunds kommun flest fikadeltagare per capita där 11% av invånarna fikade. Örebro kommun var den kommun som anordnade flest fikapauser. Fikautmaningen Fairtrade Challenge är ett enkelt och roligt sätt att uppmärksamma vilken skillnad det gör för människa och miljö när vi väljer Fairtrade-märkta produkter.

Det är fantastiskt att så många ville ta tillfället i akt och fika Fairtrade-märkt och därmed sätta fokus på de människor som odlar och producerar våra varor. Vi hoppas såklart att Fairtrade Challenge leder till att fler får upp ögonen för Fairtrade-märkta produkter och den skillnad det gör. Ju fler vi är som väljer Fairtrade-märkt, desto större blir effekten för odlare och anställda att själva ta sig ur fattigdom, säger Johannes Hartvigson, verksamhetsledare för Fairtrade Sverige.

Fikautmaningen Fairtrade Challenge äger rum den 20 oktober i samband med kampanjen Fairtrade Fokus, som under två veckor i oktober varje år sätter fokus på Fairtrade och den skillnad det gör när vi väljer produkter som producerats med hänsyn till både människa och miljö. I år samlade Fairtrade Challenge över 540 000 fikadeltagare fördelat på mer än 11 000 fikapauser runt om i landet.

Flest fikadeltagare i landet hade Munkfors kommun, sett till deltagare per capita. I Örebro län samlade Askersund kommun flest fikadeltagare per capita där 11% av invånarna fikade följt av Lindesbergs kommun med 5,6% och Örebro kommun med 5,3%.

Vi ser hur det bubblar av engagemang ute i landet och att över 12 000 i Örebro län fikade i 121 fikapauser under Fairtrade Challenge är ytterligare ett tecken på att etisk konsumtion är framtiden, säger Johannes Hartvigson.

Fairtrade omfattar idag cirka 2600 produkter och bland annat kan den fikasugne konsumenten välja på kaffe, te och bananer men även kakao, drickchoklad, chokladkakor, ananas, juice, läsk, glass, socker, nötter, snacks, godis och honung. Både intresset för och försäljningen av Fairtrade-märkta produkter har ökat de senaste åren. Förra året köpte svenska folket Fairtrade-märkta produkter för 331 kronor per person, och försäljningen ökade med 19 procent.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex genom investeringar i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Fikatätaste kommunerna i Örebro län…

Kommun

Per capita %

Fikadeltagare

Fikapauser

1. Askersund

11,07

1234

6

2. Lindesberg

5,68

1339

13

3. Örebro

5,3

7641

74

4. Laxå

3,78

214

1

5. Karlskoga

3,05

925

11

Mat & Dryck | Askersund
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login