Årets Signumpris: Pippi Långstrump tar priset

Av den 19 januari, 2017

Pippi Långstrump har sedan sin födelse 1945 erövrat världen och en alldeles egen plats i vår gemensamma kultur och i människors hjärtan. Pippi Långstrump är inte längre bara en litterär gestalt. Hon är en ikon, en symbol för styrka, generositet, lekfullhet, mod och nyfikenhet. Hon har förändrat vår syn på barn, barndomen, föräldraskap, jämställdhet och makt. Nu tilldelas Pippi Långstrump Signumpriset för framgångsskapande varumärkesarbete.

För många människor är det hädelse att ens kalla Pippi Långstrump för ett varumärke, säger Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och VD på Saltkråkan AB. Men vi menar tvärtom att ett professionellt och noggrant varumärkesarbete skapar det skydd en så stark karaktär behöver för att inte urvattnas och tappa sin magi.

Ur juryns motivering:
”Att ett namn på en person eller en figur kan växa till något mycket mer än ”bara” ett namn finns det många exempel på. Men frågan är hur många som är så associationsfyllda och starka – i just detta fall på flera sätt – som PIPPI LÅNGSTRUMP?

Figuren Pippi dök först upp i huvudet på Astrid Lindgren på 1940-talet. Hon tog sig sedan genom böcker och filmer in i medvetandet hos i princip alla i detta land, och i väldigt många andra länder runt om i världen. Lindgren förklarade att ”eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”.

Idag, drygt 70 år senare, är PIPPI LÅNGSTRUMP fortfarande högaktuell. Hon går att hitta i alla former av digitala medier, appar m.m. och har haft en spännande utveckling från ”bara” en bokfigur till ett inkomstbringande tudelat varumärke.”

En viktig strategisk utgångspunkt för Saltkråkan är att alltid ha originaltexten i centrum, säger Olle Nyman. Det innebär att karaktärerna, ”varumärkena”, aldrig får tappa sin koppling till originalberättelserna. Karaktärerna får inte lyftas ur sitt sammanhang utan bibehålla de egenskaper Astrid Lindgren skrev in i sina berättelser. Det är berättelserna som bär magin och om banden mellan varumärkena och berättelserna kapas går magin förlorad.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login