Årets mest populära vinterresmål

Av den 17 december, 2019

I takt med att vi närmar oss årets mörkaste dag och att kylan blir allt mer påtagligt så ökar också reslusten och så även Apollos resebokningar till varmare breddgrader. Annorlunda och genuina upplevelser, spännande kulturer, fina stränder och möjlighet till aktivitet är det som står högst på önskelistan hos Apollos kunder i år.

Ökenäventyrens vinter

Sammantaget är det i vinter resmål med närhet till ökenäventyr som bokar bäst hos Apollo. Enligt researrangörens senaste Sifo-undersökning* vill hälften av de svenska utlandsresenärerna resa till Dubai och Emiraten och det tack vare dess sevärdheter, ökenlandskapet och de fina stränderna.

– Det är framförallt de mindre Emiraten som ökar i popularitet. Aktiva resenärer har verkligen fått upp ögonen för Ras al Khaimah som bjuder på adrenalinpåslag i form av terrängcykling, klättring, dykning och världens längsta zipline. Abu Dhabi växer istället fram som en kulturmetropol och fler och fler reser för att upptäcka det lilla strandemiratet Ajman, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Apollo har upplevt en stark utveckling av Egypten de senaste åren. Efterfrågan på resor till landet har ökat med cirka 20 procent jämfört med förra vintern och här är det sevärdheter och världsarv, följt av vackra stränder, kristallklart vatten och snorkling som lockar svenskarna, enligt Sifo-undersökningen.

2018 lanserades Doha, Mellanösterns snabbast växande stad, som ett nytt resmål hos Apollo och bokningskurvan pekar skarpt uppåt. I år har bokningarna till Doha ökat med cirka 80 procent, jämfört med förra året.

Nya äventyr på klassiska resmål

Ökad äventyrslust betyder inte enbart nya stämplar i passet eller långa resvägar. Klassikern Kanarieöarna står stadigt som vinterns mest populära resmål. Apollos kunder har dock ändrat sitt resebeteende något, i år är nämligen Fuerteventura den Kanarieö som tar emot flest antal svenska resenärer.

– När allt fler söker sig till upplevelser och aktivitet lockar Kanarieöarnas unika natur och säregna karaktärer. Fuerteventura utmärker sig som en favorit tack vare de långa fina stränderna och det stora utbudet av aktiviteter. Framförallt så ser vi ett stort och ökande intresse för resor till ett av Europas största sporthotell Playitas och systerhotellet La Pared – powered by Playitas som ligger på ön, säger Clara Larsson.

Den portugisiska, frodiga ön Madeira har också ökat i popularitet denna vinter. Här syns en ökning på 30 procent i bokningar jämfört med förra vintersäsongen och Apollo upplever att allt fler aktiva resenärer väljer att resa till Atlantön för att uppleva den dramatiska naturen genom levada-vandringar, cykling, traillöpning, vågsurf och canyoning.

Även Thailand som länge varit en vinterfavorit bland svenskarna upplever denna vinter ett uppsving. Apollos försäljning av resor till landet har ökat med cirka 30 procent, jämfört med föregående år. En liknande utveckling syns till flera asiatiska destinationer exempelvis Bali och Goa.

– Vi reser med andra ord inte till helt nya eller okända platser i vinter utan istället på andra sätt än tidigare. Vi gräver lite djupare, är lite mer aktiva, kommer närmare den lokala kulturen och utvidgar våra horisonter, säger Clara Larsson.

Apollos mest populära vinterdestinationer**

Vinterns mest populära resmål

Vinterns mest populära exotiska resmål

Vinterns mest populära cityresor

Kanarieöarna
Maldiverna
London
Dubai och Emiraten
Mauritius
Prag
Egypten
Cancun
Barcelona
Madeira
Seychellerna
Rom
Thailand
Miami
Paris
*Om Sifo-undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 22-31 maj 2019. Totalt tillfrågades 1000 personer i åldern 16-74 år om sin senaste semesterresa. Svaren är riksrepresentativt fördelade över Sverige.
 
**Baserat på Apollos bokningsstatistik vintersäsongen 19/20.

Resa | Årets mest populära vinterresmål
Örebroguiden

Källa Apollo
*Om Sifo-undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 22-31 maj 2019. Totalt tillfrågades 1000 personer i åldern 16-74 år om sin senaste semesterresa. Svaren är riksrepresentativt fördelade över Sverige.
**Baserat på Apollos bokningsstatistik vintersäsongen 19/20.

You must be logged in to post a comment Login