Årets kokbok ’Laga mig’ av Lotta Lundgren

Av den 26 november, 2020
Årets kokbok: 'Laga mig' av Lotta Lundgren. Foto: Per Erik Berglund / Znapshot.

Den svenska matprofilen, programledaren och författaren Lotta Lundgrens kokbok ’Laga mig’ (Albert Bonniers Förlag) har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ’Årets kokbok’ i Sverige av Gourmand Awards.

Gourmand Awards är världens största kokbokstävling. Lotta Lundgren och ’Laga mig’ representerar i och med utmärkelsen nu Sverige i den internationella tävlingen, vars final går av stapeln på Paris Cookbook Fair den 5 juni 2021 i trädgårdarna vid Louvren. Som Sverige-vinnare i kategorin Food Writing går boken vidare internationellt även där.

Edouard Cointreau som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury kommenterar:

– Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. Dom bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna.

Lotta Lundgren blev väldigt överraskad när hon nåddes av nyheten. Hon kommenterar:

– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen.

Sedan flera år tillbaka, i slutet av året, samlas de svenska vinnarna i Gourmand Awards Sverige på det franska residenset i Stockholm för att firas och lyckönskas inför den internationella finalen. I år finns inte den möjligheten med tanke på virussituationen.

Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville sänder en hälsning;

Mina varmaste lyckönskningar till Lotta Lundgren inför finalen i Paris och jag ser fram emot att ta emot de nominerade på Residenset nästa år.

Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige säger:

Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver.

Mat | Årets kokbok ’Laga mig’ av Lotta Lundgren
Örebroguiden

Källa Pella Agorelius AB
Om Gourmand Awards
Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna ’Best in the World’ i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig ’Winner Sweden’ och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.

You must be logged in to post a comment Login